Lézerrel próbálták elvakítani a kínaiak az amerikai pilótákat?

Cáfolnak.

Kína tavaly nyitotta meg első, határain kívüli katonai bázisát. Gyakorlatilag az amerikai támaszpont szomszédságába költöztek Dzsibutiban.

A BBC írja, hogy a Pentagon szóvivője szerint a kínaiak azzal szórakoznak, hogy lézerrel próbálják elvakítani az amerikai pilótákat, az elmúlt pár hétben legalább tízszer történt ilyen, az eseteket a légierő tagjai jelentették.

A lézer következtében két szállítógép-pilóta enyhébb szemsérülést szenvedett. Az Egyesült Államok panaszt tett, kérik a kínai vezetést, hogy vizsgálják ki a súlyos incidenseket.

Kína cáfol

Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken elmondta: tájékoztatták az Egyesült Államokat arról, hogy tüzetes vizsgálatot folytattak le, mely igazolta, Kínának semmi köze nincs az incidensekhez.

"Visszautasítottuk a hamis vádakat a hivatalos csatornákon keresztül"

 - jelentette ki a szóvivő. Leszögezte, hogy Kína következetesen és szigorúan tartja magát mind a nemzetközi joghoz, mind pedig az érintett ország helyi jogszabályaihoz, és elkötelezett a térség biztonságának és stabilitásának megóvásában.

Az amerikai hadsereg évtizedek óta küzd azzal a problémával, hogy katonai repülőgépeit lézersugárral zavarják meg. Hírügynökségek szerint az, hogy a Dzsibutiban történt incidenseket ilyes súlyosnak tartják, arról tanúskodik, hogy az amerikaiak nem nézik jó szemmel a kínai katonai jelenlétet a kulcsjelentőségű afrikai támaszpontjuk közvetlen közelében.