„Az ütközés következtében a szemeim gyakorlatilag kijöttek a helyükről”

255 km/óránál szállt el a fék.

Monteiro balesetéről nagyon nehéz volt információkat szerezni. Annyit tudhatott a nyilvánosság, hogy Barcelonában történt és a Honda fékhibája miatt nagy tempóval falnak csapódott a portugál pilóta, valamilyen mértékű sérüléseket szenvedve. Először csak úgy tűnt, hogy egy hétvégét kell kihagynia a világbajnokságon, aztán kiderült, hogy jelentősen rosszabb a helyzet, mint hittük.

Monteiro állapota sokat javult az elmúlt fél évben, de továbbra sem versenyezhet. A WTC Blognak minden eddiginél részletesebben mesélt a balesetről és annak következményeiről.

„A barcelonai pálya egyes kanyarjában 178 km/h-val csapódtam be, 44g erőhatás érte a testem. A fékhiba pillanatában 255 km/h-val mentem, és annak köszönhetően sikerült lelassulnom kicsit, hogy keresztbe fordítottam az autót.”

A baleset után élete legnehezebb időszaka következett.

"Az első 4-5 hónapban életem legdurvább fájdalmait éltem át. Körülbelül három hétig nem tudtam beszélni, egy hónapig még folyadékot sem tudtam nyelni. Egyszerűen nem működött a nyelő reflex, úgyhogy hetekig semmit sem tudtam enni. A jobb oldalam le volt bénulva két hétig. A jobb kezem egyáltalán nem mozgott. Az is egy kész csoda, amit most látsz. Azóta rendesen csinálom az edzéseket, és nincs semmi problémám."

Még nincs vége

Monteiro jelenleg a Boutsen-Ginion versenyzője a WTCR-ben, de a visszatérésre még várnia kell, a látása továbbra sem 100 százalékos.

„Egy hónappal ezelőtt még kettős látásom volt. Hat hónapon keresztül folyamatosan 85 százalékos kettős látással éltem. Teljesen keresztbe álltak a szemeim. Hála Istennek a bal szemem kb. két hónappal ezelőtt elkezdett visszaállni a helyére. (…) A jobb szememnél ez egy kicsit lassabban ment, de kb. egy hónappal ezelőtt az is kezdett kinyitni. Még nincs a helyén, de az orvosok szerint szépen alakul.”

A legnagyobb előrelépés, hogy most már rendesen lát egyenesen és távolra is. A problémát a gyors mozgások jelentik, ha egyik oldalról a másikra kell fordítania a tekintetét, az agya kicsit lassabban reagál, így viszont nem állhat rajthoz.

Az orvosok már korábban figyelmeztették, hogy hosszú és hullámzó felépülési folyamat lesz, jobb és rosszabb időszakokkal. Néha még mindig visszatér a fejfájás, ezért további vizsgálatok várnak rá. Volt olyan doktor, aki kizárta a teljes felépülést, mások úgy gondolták, minimum 2-3 év kell a rehabilitációhoz. Ehhez képest gyorsan javult az állapota.

Monteiro azt is elmondta, hogy a látóideg megnyúlása okozta a problémát.

„Tulajdonképpen a látóideg megnyúlásáról van szó. Az ütközés következtében a szemeim gyakorlatilag kijöttek a helyükről, és emiatt megnyúlt a látóideg.”

Azt továbbra sem tudja, hogy pontosan mikor térhet vissza, de 99 százalékig biztos benne, hogy újra versenyezni fog.