Kiutasították Izraelből a Human Rights Watch helyi irodájának vezetőjét

Észak-Korea, Irán és Szudán mellé állt be ezzel a sorba.

Az izraeli belügyminisztérium kedden megvonta az amerikai állampolgárságú férfi munkavállalói vízumát, olyan jelentésekre hivatkozva, amelyek szerint Shakir évek óta támogatója a BDS mozgalomnak. A BDS, a Boycott, Divestment and Sanctions (Bojkott, Megfosztás és Szankciók) olyan globális kampány, amely gazdasági, kulturális, tudományos bojkottot szorgalmaz Izraellel szemben, amivel állítása szerint azt akarja elérni, hogy véget vessen a palesztin területek megszállásának.

A HRW izraeli és palesztin részlege vezetőjének a vízummegvonástól számított 14 napon belül kell elhagynia Izraelt. 

A jogvédő szervezet szerint ez az első alkalom, hogy a HRW egy munkatársát az ország elhagyására utasították azóta, hogy a HRW 30 évvel ezelőtt megkezdte működését Izraelben és a palesztin területeken.

"A valóság az, hogy Izrael, elrendelve kiutasításomat, olyan, az emberi jogokat legsúlyosabban megsértő országokhoz csatlakozott, mint Észak-Korea, Irán és Szudán, amelyek megtagadják a belépést a Human Rights Watch munkatársaitól"

- mondta Shakir a dpa német hírügynökségnek.

Az izraeli törvény értelmében a belügyi tárca megtagadhatja a vízum kiadását azoktól, akik támogatják a bojkottot Izraellel szemben, beleértve a ciszjordániai zsidó telepeket.

Shakir és a HRW tagadja, hogy bármilyen tevékeny módon részt vett a bojkottmozgalomban, és azt tervezik, hogy a bíróságon megtámadják a vízum visszavonásáról szóló döntést.

A HRW által a dpa-hoz eljuttatott kormánydossziéban olyan, Shakirnak tulajdonított kijelentések szerepelnek, amelyek szerint a férfi támogatja az Izraellel szembeni bojkottra irányuló erőfeszítéseket, és tagja egy palesztinpárti hallgatói csoportnak. Az iratokban emellett szó esik arról is, hogy a HRW lobbizott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) annak érdekében: a FIFA ne engedje meg, hogy labdarúgó-mérkőzéseket tartsanak az izraeli telepeken, és azt javasolta a vállalatoknak, hogy ne folytassanak üzleti tevékenységet Ciszjordániában.