Erős lesz a balatoni lobbi a Jobbik parlamenti frakciójában

Törvényjavaslatok sora várható tőlük.

A Kepli Lajos által közel egy éve aktivizált, öt tagú jobbikos Balaton-munkacsoportból négyen is bekerültek az országgyűlésbe.

Az csak a napokban dőlt el, hogy Vona Gábor korábbi pártelnök mandátumát Rig Lajos kapja, míg a mandátumáról hamarosan lemondó Janiczák Dávid ózdi polgármester helyét Potocskáné Kőrösi Anita veheti majd át a Jobbik-frakcióban. Mivel Vona már a mandátumát sem vette át, a tapolcai Rig Lajos már esküt tehetett a keddi alakuló ülésen, a siófoki Potocskáné Kőrösi Anita azonban nem, ő majd csak később teszi le az esküt. Rig Lajos az előző ciklusban időközi választást nyerve már bekerült a parlamentbe, Potocskáné azonban újonc, ő eddig főállásban Siófok alpolgármestere volt, mely tisztségét összeférhetetlenség miatt most meg kell szüntetnie.

Mit profitálhat majd a balatoni régió abból, hogy négy, listáról bekerülő balatoni képviselő is dolgozhat a Jobbik-frakcióban? – tettük fel a kérdést az érintetteknek: az északi parti Kepli Lajosnak és Rig Lajosnak, valamint a déli parti dr. Steinmetz Ádámnak és Potocskáné Kőrösi Anitának. Mindahányan egyetértettek abban: a Balaton-munkacsoport egy évvel ezelőtti újjáélesztése óta hangoztatott programot fogják képviselni, azt szorgalmazzák, hogy abból minél több megvalósuljon. 

„A Balaton-munkacsoporttal kezdett munkát most a parlamenti frakcióban is folytatni fogjuk – mondta Kepli Lajos. – Négy országgyűlési képviselő nem kis lobbierő, ha a Balaton jövőjéről van szó. Törvényjavaslatok, felszólalások, indítványok sora várható ettől a csapattól a ciklus során. Minden követ meg fogunk mozgatni, hogy a Balaton-
programban foglalt pontok megvalósulhassanak”.

Steinmetz Ádám a tó mellett élők és az ide látogatók érdekeinek érvényesítését, az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedések szorgalmazását és támogatását tartja fontosnak, Potocskáné Kőrösi Anita szoros együttműködést képzel el a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet önkormányzataival, és erősítené az „egész éven át Balaton” programot.

Az öt tókörnyéki képviselőjelölt által a választási kampányban több alkalommal is ismertetett jobbikos Balaton-program egyebek között a Balaton-part elzárásának megszüntetését szorgalmazza, azt, hogy minden településen legyen biztosítva a Balaton-törvényben előírt harminc százaléknyi szabadon bejárható parti sétány.

„Mindenkinek joga van ahhoz, hogy hozzáférjen a Balatonhoz, mint nemzeti kincshez, nem lehet elzárni a partot az emberek elől, ingyenes hozzáférést kell biztosítani a vízparthoz, mint rekreációs területhez. Ha pedig ehhez kisajátításokra van szükség, vagy az illegális feltöltések elbontására, akkor azokat a munkákat el kell végezni”.

A szezon kinyújtása, fizetőképes turistaréteg, hosszú távon gondolkodó vendéglátás, a balatoni hal visszakerülése az éttermek asztalára, a vízirendőrség megerősítése, a Balaton körbejárhatóságának biztosítása vonattal, sürgősségi betegellátó helyek kialakítása – ezeket is hallhattuk az öt képviselőjelölttől a kampányban, közülük négyen immár az országgyűlésben lobbizhatnak a Balatonért.