Orbán a menekültválság előtt még mecsetet akart a bevándorlóknak

A menekültválság új helyzetet teremtett.

A csütörtöki Heti Válaszban két külföldi médium budapesti tudósítója vitázik egymással: a Die Welt részéről Kálnoky Borisz, míg a BBC-től Nick Thorpe.

Thorpe szerint a magyar határkerítés felépítése fokozta az Európa felé irányuló bevándorlást. Több menekülttel is beszélt a magyar-szerb határon, akik azt mondták, hallották, hogy kerítés épül, ezért ez lehet az utolsó esélyük.

Kálnoky szerint Angela Merkel is le akarta zárni a német határt, de mivel uniós szempontból nem külső, így nem tehette meg. A kancellár legálisan és negatív médiavisszhang nélkül akarta ezt megcsinálni, ami lehetetlen.

„Ezt nem tudták garantálni neki, ő pedig nem volt elég bátor, hogy vezetőként viselkedjen. Inkább PR-akció mellett döntött, és ismételgetni kezdte, hogy „Megcsináljuk!”. Ami nem volt igaz”

 - mondja Kálnoky. Thorpe ezt azzal egészítette ki, hogy azon a nyáron Merkel volt az egyetlen európai vezető, aki tett azért, hogy megvédjék kontinens keresztény gyökereit.

Orbán és a bevándorlás

Kálnoky szerint Európában konszenzus volt arról, hogy a népességfogyás orvosolható a bevándorlással, így a gazdaságra is pozitív hatást gyakorolhat, ahogy azt látjuk Amerika esetében is.

„Orbánék is részei voltak ennek a konszenzusnak.”

A német újságíró szerint bevándorlási tervet készítettek, Libanonból, Törökországból és Indonéziából készültek betelepíteni embereket, Orbán Viktor mecsetet is építettet volna nekik, de a menekültválság kirobbanása új helyzetet teremtett.

Thorpe szerint Orbán a manipulációt eltanulta Gyurcsánytól:

„Orbán Viktor Gyurcsány Ferenctől tanulta: huszonhárommillió román.”

(fotó: Béli Balázs / Alfahír)