A keresztény értékrend és a gyűlöletkampány nem fér össze

Gyöngyösi arról, hogy kereszténydemokrata-e a kormány radikalizálódik-e a Jobbik és a bérunióról is szavaz Európa.

A Jobbik frakcióvezetője emlékeztetett, hogy Orbán Viktor március 15-ei beszédében erkölcsi és politikai elégtétellel fenyegette meg mindazokat, akik nem támogatják rendszerét. Ennek fényében igen visszatetsző a tegnapi miniszterelnöki beiktatáson elhangzott szónoklat, amiben lovagias gesztusokról és kereszténydemokráciáról való vízióját tárta a nyilvánosság elé a kormánypárt elnöke,

"miközben olyan nyolc évet tudhatunk magunk mögött, amelyben sem a keresztényi eszméknek, sem a demokratikus értékrendnek túl sok nyomát nem láttuk"

- szögezte le Gyöngyösi, aki szerint nem merülhet ki annyiban a keresztény értékrend szerinti politizálás, hogy a Nagypénteket ünnepnappá nyilvánítják.

"A keresztényi eszmékkel köszönőviszonyban sincs az az agresszív, irigységre és gyűlöletre apelláló kampány, amit a Fidesz folytatott."

Köszönőviszonyban sincs a valósággal Orbán ma felvázolt víziója

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője Orbán Viktor parlamentben elmondott beszéde után sajtótájékoztatón csütörtökön azt mondta, sok szép szó és gesztus fogalmazódott meg, ezek között említette a háromharmad képviseletét.Furcsállotta azonban, hogy az elmúlt nyolc évben a megosztás politikáját mutatta be a miniszterelnök.Hozzátette: legutóbb Gyurcsány Ferenc alkalmazta az "oszd meg és uralkodj" elvet, de az a politika megbukott.

A képviselő a riporter kérdésére beszélt arról is, hogy örvendetesnek tartja, hogy a Jobbik nem személyi kultuszra épül, ahol nincsenek ellenjelöltek és nincs küzdelem a legfőbb posztokért, hanem demokratikus úton választják meg a vezetőiket.

A párt irányvonaláról pedig elmondta, hogy a szombaton esedékes tisztújításon bármilyen elnökség is áll majd fel, az biztos, hogy a néppárti politikának nincs alternatívája a Jobbikon belül. Ez az irány szerepel minden jelölt szándéknyilatkozatában és programjában, továbbá évekkel ezelőtt a Jobbik elnöksége - köztük a jelenleg az elnöki pozícióért induló személyekkel - elfogadott egy elvi nyilatkozatot is, amely ezen az irányon jelöli ki a párt jövőbeli útját.

A frakcióvezető kijelentette, hogy a Jobbik eddig sem árult zsákbamacskát, hiszen részletes programja mindenki számára elérhető.

Ebben a párt a szociális kérdéseket helyezi politikája középpontjába, erről szólt az általuk indított európai szintű kezdeményezés is, a bérunió.

Ennek alapfeltevése, az „egyenlő munkáért, egyenlő bért elve" pedig olyan szintre jutott, hogy a napokban elindult, az Európai Unió jövőjéről szóló konzultációnak elemei közé is beemelték.

Brüsszel megértette, Budapest nem: most a Bérunióról konzultálhat minden EU-s polgár

Szerdán megkezdődött az Európai Unió jövőjéről szóló online konzultáció, amelyből ugyan az Orbán-kormánynak köszönhetően hazánk kimaradt, azonban mégis van közvetlen magyar vonatkozása a kérdőívnek. Ugyanis a Jobbik által elindított polgári kezdeményezés, a Bérunió ugyanis szerepel az EU ideális jövőképei között.