Már 300 ezret is kereshet egy kezdő eladó az Aldinál, mégsem az ő bérük nőtt leginkább

Az Ön bére emelkedett?

Az kijelenthető, hogy a kiskereskedelmi szektorban továbbra is a német cégek, az Aldi, a Lidl és a Penny kínálja a legjobb béreket az alkalmazottainak.

Az Aldi minden üzletében a bolti eladók havi bruttó bére heti 40 óra munka esetén bruttó 272 269 forint, ehhez további nettó 8333 forint cafeteria, illetve 5000 forintos Erzsébet-utalvány párosul. A kiemelt boltjaikban a kezdő, heti 40 órában dolgozó bolti eladó bruttó bére 302 269 forint.

A Lidlnél valamivel kevesebbet lehet keresni, és az is közrejátszik a kereset alakulásában, hogy az ország melyik részén található az üzlet. Itt a bolti dolgozói munkakörben elérhető legmagasabb bruttó alapbér bruttó 230 ezer és 251 ezer forint között van, amit nettó 25 174 forint értékű juttatással és egészségprogrammal egészítenek ki.

A Sparnál áruházi munkakörökben a kezdő bér minimum havi bruttó 200 ezer forint. Az Auchannál a próbaidőt követően az induló átlagbér 234 ezer forint, míg a Tesconál 197 ezer forint a legalacsonyabb bér, ám ehhez szintén hozzájönnek még az egyéb juttatások.

A hírekben sokszor keringő magas fizetések természetesen nem az eladók, hanem a boltvezetők szintjén mutatkoznak meg.

Az Aldinál a boltvezetők bruttó fizetése a cafeteria elemekkel kiegészítve 517 119 forintnál kezdődik, de a kiemelt boltokban elérheti a havi bruttó 844 519 forint is. A Lidl boltvezetői számára az elérhető legmagasabb bruttó fizetés 612 865 és 673 856 forint között van, amihez céges autót is kapnak

- számol be az üzletektől kapott adatokra hivatkozva az Index.

A tavalyi évben azonban láthatóan az alacsonyabb bérszínvonalú munkakörökben indult meg a bérnövekedés. A biztonsági őrök 30 százalékkal, a recepciósok, pultosok és pincérek 20 százalékkal többet vihetnek haza, de a KSH adatai szerint hasonló mértékben emelkedtek a fizetések a szórakoztatóiparban, a szociális ellátás vagy az ingatlanügyletek területén.