Már 300 ezret is kereshet egy kezdő eladó az Aldinál, mégsem az ő bérük nőtt leginkább

A kiskereskedelemben beindult sztrájkokról és béremelkedésekről lapunk is folyamatos tájékoztatást nyújtott az elmúlt időkben. Sokan megrökönyödve nézték, hogy az Aldi egyes pozíciói hogyan fölözik le kereset tekintetében az értelmiségi szakmák nyújtotta lehetőségeket. Az Index jobban utánajárt a szektor fizetésemeléseinek és az országos statisztikákból kiderült, hogy míg főként a német áruházláncok nagyon jól kommunikálnak béreikről, addig sokkal meredekebben nőttek a fizetések olyan szakmákban, amikről nem igazán hallottunk mostanában.

Az kijelenthető, hogy a kiskereskedelmi szektorban továbbra is a német cégek, az Aldi, a Lidl és a Penny kínálja a legjobb béreket az alkalmazottainak.

Az Aldi minden üzletében a bolti eladók havi bruttó bére heti 40 óra munka esetén bruttó 272 269 forint, ehhez további nettó 8333 forint cafeteria, illetve 5000 forintos Erzsébet-utalvány párosul. A kiemelt boltjaikban a kezdő, heti 40 órában dolgozó bolti eladó bruttó bére 302 269 forint.

A Lidlnél valamivel kevesebbet lehet keresni, és az is közrejátszik a kereset alakulásában, hogy az ország melyik részén található az üzlet. Itt a bolti dolgozói munkakörben elérhető legmagasabb bruttó alapbér bruttó 230 ezer és 251 ezer forint között van, amit nettó 25 174 forint értékű juttatással és egészségprogrammal egészítenek ki.

A Sparnál áruházi munkakörökben a kezdő bér minimum havi bruttó 200 ezer forint. Az Auchannál a próbaidőt követően az induló átlagbér 234 ezer forint, míg a Tesconál 197 ezer forint a legalacsonyabb bér, ám ehhez szintén hozzájönnek még az egyéb juttatások.

A hírekben sokszor keringő magas fizetések természetesen nem az eladók, hanem a boltvezetők szintjén mutatkoznak meg.

Az Aldinál a boltvezetők bruttó fizetése a cafeteria elemekkel kiegészítve 517 119 forintnál kezdődik, de a kiemelt boltokban elérheti a havi bruttó 844 519 forint is. A Lidl boltvezetői számára az elérhető legmagasabb bruttó fizetés 612 865 és 673 856 forint között van, amihez céges autót is kapnak

- számol be az üzletektől kapott adatokra hivatkozva az Index.

A tavalyi évben azonban láthatóan az alacsonyabb bérszínvonalú munkakörökben indult meg a bérnövekedés. A biztonsági őrök 30 százalékkal, a recepciósok, pultosok és pincérek 20 százalékkal többet vihetnek haza, de a KSH adatai szerint hasonló mértékben emelkedtek a fizetések a szórakoztatóiparban, a szociális ellátás vagy az ingatlanügyletek területén.