A hazai iszlám jogvédők jelezték Orbánnak, hogy saját maga ellen beszél

Nem csak a nemzeti, hanem a vallási csoportok sértegetése sem normális dolog.

Mint írták, a MIJE szeretné egyetértését kifejezni a negyedik miniszterelnöki ciklusát megkezdő Orbán Viktor beiktatási beszédének azon részével, miszerint:

"A magyar politika nem szimpatizálhat a demokráciaexport-elméletekkel, nem társulhat azokhoz, akik más népeket kioktatnak, és akik a német, az orosz, a török népet és annak vezetőit sértegetik."

Ugyanakkor rámutattak, hogy

a fenti elv nem csak nemzeti, hanem vallási csoportok sértegetése szempontjából is irányadó kell, hogy legyen.

Emiatt remélik, hogy azok a médiumok, illetve közszereplők és politikusok, amik és akik az utóbbi időben többnyire méltatlan módon támadták az említett (és nem említett) csoportokat, átgondolják ezen tevékenységük etikai aspektusait és lehetséges társadalmi következményeit.

 

A jogvédő szervezet többek között az olyan esetekre utalhatott, mint amikor fideszes provokátorok zavartak meg jobbikos rendezvényeket müezzin lejátszásával, vagy éppen imaszőnyeget kezdtek árulni a közelükben. Az egyik fideszes kamulap még odáig is elment, hogy terrorcselekmények videóit terjesztette a kampányban. Mindez több esetben egyszerű vallásgyalázásba ment át.

Megjegyezték, hogy az általános hangulatkeltés -világnézeti meggyőződéstől, politikai elköteleződéstől függetlenül- fizikai atrocitásokba csaphat át egyházi személyekkel szemben is, mely elítélendő.