Távolságarányos autópálya-használatot akar az Unió

A megtett út arányában kellene fizetni. Nem mindenki szerint jó ez.

Az unió tagállamai fokozatosan térjenek át a távolság alapú autópályadíjak megállapítására és vezessék ki az időalapú matricarendszert a nehézgépjárművek, a 3,5 tonna feletti buszok és távolsági buszok, valamint a 3,5 tonna alatti könnyű tehergépjárművek és a személygépkocsik esetében is - ezt javasolja az Európai Bizottság (EB) az úgynevezett Euromatrica irányelvek tervezetében. Deli Andor szerint tagállami hatáskörben kell hagyni az autópályadíjak meghatározását. 

A vajdasági fideszes EP-képviselő nem tartja jó megoldásnak, hogy a buszok azonos elbírálásban részesüljenek a nehézgépjárművekkel. Magyarázata szerint a buszok nagyban hozzájárulnak a dugók és a torlódás elkerüléséhez, a tömegközlekedés fontos és szerves részei, főleg azokban a tagállamokban, amelyekben a vasúti közlekedés kevésbé fejlett.
    
A személyautókkal kapcsolatban még óvatosabbnak kell lenni - húzta alá Deli Andor. Hozzátette: nem elfogadható, hogy ebben a körben kötelező legyen a távolságalapú díjak alkalmazása. Véleménye szerint ez a megoldás jelentős többletköltséget jelentene az autósoknak, ami ahhoz vezethet, hogy elkerülik az autópályákat és a regionális utakra terelődik át a forgalom. Ez növelné a torlódásokat, veszélyeztetné a közlekedésbiztonságot és a levegőszennyezést.
    
A jelenlegi uniós szabályozás szerint minden tagállam maga dönthet arról, hogy kíván-e útdíjat bevezetni, és ha igen, milyen járművekre és milyen díjbeszedési módszer alkalmazásával. Egyes tagállamok távolságalapú útdíjrendszert, míg mások időalapú matricarendszert alkalmaznak. Bizonyos tagállamok egyáltalán nem vetnek ki útdíjat.