Szijjártó további konfliktusokra alapoz

A külügyminiszter szerint a kormány céljainak elérése a jövőben sem lesz konfliktusmentes.

Magyarország határozottan fel fog lépni az ellen, hogy az Európai Unió magáévá tegye az afrikai álláspontot, ahogyan küzdeni fog az ellen is, hogy alapvető emberi jogként állítsák be a határsértéseket – mondta Szijjártó. Ismert, az EU olyan megállapodást kötött volna afrikai országokkal, melynek célja az illegális migráció csökkentése, de Magyarország ezt annak ellenére egyedüliként megvétózta, hogy itthoni kommunikációjában a legapróbb részletekig foglalkozik a migráció megállításával.

Szavai szerint a külpolitika soha nem volt még annyira a belpolitika része, mint az elmúlt években. A Jobbik friss elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton egyebek mellett azt vetette fel neki, hogy a magyar diplomácia csak a választásig tartotta-e fontosnak a kárpátaljai magyarok melletti kiállást.

Gyöngyösi Márton: az Orbán-kormány elmúlt nyolc éve sem a keresztényi eszméről, sem a demokráciáról nem szólt

A Jobbik új elnökével, Sneider Tamással olyanok, mint két zenész, akik harmonikusan kiegészítik egymást - véli a Jobbik új elnökhelyettese és frakcióvezetője. Gyöngyösi Márton kemény ütközeteket ígér Orbán Viktorral a parlamentben, cáfolta Novák Elődöt és a fideszes propagandát a migráció kérdésében, a Jobbik béruniós kampányát pedig óriási sikernek tartja. Interjú.

Szijjártó Péter a magyar-ukrán viszonyról szólva azt mondta, a NATO és Ukrajna közötti találkozóra vonatkozó vétót a magyar kormány mindaddig fenntartja, amíg nem kap jogi garanciákat arra nézve, hogy nem sérülnek a kárpátaljai magyarok jogai. Ezen túl hangsúlyozni próbálta, hogy milyen kemény tárgyalópartner: beszámolója szerint a NATO külügyminisztereinek csúcsán kérdőre vonta a tagokat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodájának felgyújtása miatti szolidaritásról, ami után állítása szerint „többen percekig nem néztek fel az asztalról”.

Ugyanakkor hiába az orosz gazdasági projektek látható előtérbe helyezése, Szijjártó az Index riportja szerint a meghallgatáson az oroszbarátságról azt mondta, szerinte Magyarország nem az oroszok kegyeit keresi, hanem csak a Nyugat és Kelet közti párbeszédet akarja helyreállítani. Ugyanakkor elismerte, hogy ők is látják az orosz befolyási szándékokat és – a magyar kormány által is átvett – orosz típusú fake news-gyártást. Utóbbit azzal próbálta enyhíteni, hogy szerinte ebben a Nyugat sem marad adós.

Az amerikai útlevélbotránnyal kapcsolatban nem adott konkrét válaszokat, inkább arról beszélt, hogy a demokrata kormányzat alatt konkrét beavatkozások történtek a magyar politikába, de Trump elnökségével ezek a kísérletek megszűntek.

Ok, akkor mától világos: Orbán ki akarja vezetni az országot az EU-ból

Jövő szerdán lesz Marokkóban egy konferencia, ahol az EU és számos afrikai ország írna alá egy, a migráció visszaszorítását célzó szerződést. Az együttműködés lényege, hogy az afrikaiak uniós forrásokért cserébe igyekeznek gátat vetni az Európába áramló vándorlásnak. A megállapodás szerintegyüttműködnek az embercsempészet elleni küzdelemben, illetve pénzt adnak a hazatérésre a Líbiában átkelésre várakozó sok ezer embernek.

Szijjártót kérdezték arról is, hogy hogyan áll a szlovák–magyar együttműködés, ha sem a botrányos nyelvtörvényben, sem a kettős állampolgárság kérdésében nem haladt előre a magyar külügy. A miniszter elismerte, hogy „jogosan lehet hiányérzetünk”, de vasúti feliratok és polgári perek kétnyelvűsítésével védekezett. Arra viszont nem érkezett válasz, hogy ha a kormány 2015-ben még migrációs világkvótát követelt, akkor miért változott meg az álláspontja.