2018. 05. 16. 07:23
MTI

Sorban ölik az újságírókat Mexikóban

Agyonlőttek egy rádiós műsorvezetőt kedden Mexikó déli részén, halálával legalább 32-re emelkedett az elmúlt öt évben meggyilkolt mexikói újságírók száma.

A gyilkosságról elsők között hírt adó El Universal című újság szerint idén ez már a negyedik újságíró-gyilkosság az országban.

Az érintett Tabasco állam főügyésze, Fernando Valenzuela elmondta, a támadók autójukkal megállásra kényszerítették Juan Carlos Huerta kocsiját, majd egyikük kiugrott és két lövéssel agyonlőtte Huertát, mielőtt elmenekültek a helyszínről.

Az eset Villahermosa városában történt, amikor Huerta éppen elindult otthonról. Arturo Nunez tabascói kormányzó közlése szerint semmi nem utal arra, hogy Huertát rablótámadás érte volna.

"Nyilvánvalóan végezni akartak vele" - tette hozzá a kormányzó, aki az újságíró barátjának mondta magát. A 30 éves újságírói tapasztalattal rendelkező Huerta népszerű rádiós és tévés hírműsorokat vezetett. Jan-Albert Hootsen, a Bizottság a Mexikói Újságírók Védelmére elnevezésű szervezet egyik képviselője "gyors, hiteles és alapos nyomozást" szorgalmazott. Twitter-bejegyzése szerint Mexikóban idén már legalább két olyan újságíró-gyilkosság történt, amely "közvetlenül kapcsolatba hozható volt" az áldozatok munkájával.

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) adatai szerint 2017-ben Mexikó volt a világ legveszélyesebb helye a sajtóban dolgozók számára, miután egy év alatt legalább 14 újságírót öltek meg a latin-amerikai országban.