Ne hagyja, hogy Mészáros Lőrincé legyen adója 1 százaléka!

Az adóbevallási tervezet jóváhagyása vagy épp figyelmen kívül hagyása mellett nem árt figyelni arra, hogy a civil szervezetek és egyházak javára átirányítsuk adónk 1 százalékát. Ezt ugyanis a NAV nem teszi meg helyettünk!

Május 22-én lejár a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Az adózó polgárok jelentős többségének a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a munkaadó által küldött úgynevezett kontrolladatokból automatikusan elkészítette a bevallást. Arról viszont továbbra is az adózónak kell nyilatkoznia, hogy az ominózus 1 + 1 százaléknak kik legyenek a kedvezményezettjei.

A NAV honlapján részletes tájékoztató olvasható arról, mit kell tenni azért, hogy érvényesen juttathassuk el a rendelkező nyilatkozatot, így az adózó számára kedves szervezet kapja meg a juttatást.

Azoknak, akiknek a NAV már elkészítette a bevallást, csupán a 17EGYSZA elnevezésű nyomtatványt kell eljuttatniuk az adóhatósághoz. Ez történhet ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain. A nem online benyújtott rendelkező nyilatkozatot természetesen kinyomtatott formában kell benyújtani (postázni), az üres nyomtatványt

INNEN

tudja letölteni.

Akinek a NAV nem készíti el a bevallását (őstermelők, áfás magánszemélyek), vagy nem ért egyet az adóhivatal által elkészített tervezettel, azok a 17SZJA elnevezésű teljes adóbevallást kell, hogy elkészítsék. Ennek a nyomtatványnak része az 1 százalékokról rendelkező nyilatkozat is. Ez a nyomtatvány ugyancsak benyújtható elektronikusan az ügyfélkapun keresztül, postai úton vagy személyesen is.

Fontos, hogy a május 22-i határidőt tartsák az adózók, mert az ezt követően beadott vagy postára adott nyilatkozatok érvénytelenek!

Az első egy százalék valamely, a törvényi feltételeknek megfelelően regisztrált civil szervezetnek ajánlható fel, ennek listáját a NAV itt tette közzé.

A második egy százalék vagy a Nemzeti Tehetség Program mint kiemelt költségvetési előirányzat vagy pedig valamely technikai számmal rendelkező egyház javára irányítható át. Az ehhez szükséges adatok a NAV honlapján itt olvashatók. Az idei évtől érvényes az a változás, hogy a magánszemélyek egyházi 1 százalékos rendelkezéseit a NAV mindaddig a legutolsó (azaz mostani) rendelkező nyilatkozat alapján irányítja át, amíg az adott személy másként nem rendelkezik.

Aki tehát elmulasztja benyújtani az 1 százalékokról rendelkező nyilatkozatot, az az éhező, rákos, hajléktalan kiskutyák helyett Mészáros Lőrinc pénztárcáját támogatja.