Mészáros bizalmasának nagy napja

12 milliárdért elvitte egy óriásberuházás felét, valamint egy útépítést.

Szíjj Lászlónak, Mészáros Lőrinc üzlettársának és bizalmasának cége, a Duna Aszfalt nagyot hasított a közbeszerzéseken. Egy 34 részből álló, összesen 7 milliárd forintos útfelújítási gigatenderből vitt el 18 pályázatot 3,7 milliárd forint értékben – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő mai számából. Emellett egy másik pályázaton elnyerte az 54-es főút M5-ös autópálya és 5-ös főút közötti szakasza kapacitásbővítése előkészítésének folytatása és megvalósítása tárgyában kiírt tendert is. Utóbbi beruházás révén újabb 8,7 milliárd forint üti a markát.

Az útfelújítási gigatenderen a Szíjj-féle Duna Aszfalt az eredetileg 3,4 milliárdra taksált tizennyolc részt újíthatja fel több mint 3,7 milliárdért. Bár több esetben a nyertes ajánlat elmarad a meghirdetett összegtől, ám például a 75-ös főút 8-as kilométerszelvényénél elvégzendő burkolatjavítás 40 helyett 81 millió forintunkba fog fájni.

A maradék 16 útfelújítási részen a Swietelsky kilenc, valamint a Strabag hét tendergyőzelemmel osztozik. Előbbi 1,5 milliárd helyett 1,9 milliárdért, utóbbi 1,3 milliárd helyett 1,36 milliárd forintért vállalta a munkákat.

Az 54-es főút esetében sem remegett meg Mészáros emberének keze: az eredetileg 7,7 milliárdos munkát végül a Duna Aszfalt egymilliárddal drágábban, 8,7 milliárd forintért foga elvégezni.