Minden magyar feliratot leretusáltak a kolozsvári Városnapokat reklámozó 100 éves fotóról

Egyelőre még nem találták fel az időgépet a románok, ám a múlt megváltoztatása már egészen jól megy. 

Az idei kolozsvári Városnapok alkalmából az önkormányzat a Főtérre egy plakátot helyezett ki, amelyen egy 20. század elején készült fotó látható. Illetve majdnem. 

A képről ugyanis gondosan eltávolították az összes magyar nyelvű feliratot és üzletnevet. 

Kemény meló volt, ugyanis az eredeti fotón szinte minden felirat magyar nyelvű. Ami persze nem túl meglepő annak tükrében, hogy egy évszázaddal ezelőtt a város lakosságának több mint 80 százaléka volt magyar. 

A még román léptékkel mérve is pitiáner történelemhamisításra a a város többnyelvűségéért, és a kisebbségi jogok betartatásáért küzdő Muszáj-Musai csoport hívja fel a figyelmet csütörtöki Facebook bejegyzésében. 

A szervezet arra is rámutat, hogy  

a Városnapok kommunikációja (plakát, programfüzet, szórólapok, weboldal, brand, feliratok) továbbra is egynyelvű (természetesen román),

holott már többször is emlékeztették az önkormányzatot, hogy kötelességük a város többnemzetiségű jellegének tiszteletben tartása.  

A Muszáj-Musai csoport felszólította a a polgármesteri hivatalt, hogy legkésőbb holnap délután háromig távolítsa el a "történelemhamisító és diszkriminatív posztert", ellenkező esetben feljelentés tesznek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. A bátor kiállás meg is hozta eredményét:

a kamu plakátot az önkormányzat eltávolította. 

A szervezet üdvözli a döntést azonban hozzáteszik:

Az eset korántsem egyedi vagy véletlen. A magyar nyelvű feliratok köztérről való eltávolításának hagyománya van Kolozsváron, és a szóban forgó poszter tartalmát is a Polgármesteri Hivatal hagyta jóvá. Jelen pillanatban több más, hasonló a magyar nyelvű feliratokat eltüntető történelmi poszter is látható a városban.

A csoport szerint ezeket ugyanígy el kellene távolítani a közterekről. 

sss
2019. Augusztus 23. | 20:45
.
sss
2019. Augusztus 23. | 20:45
.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nagy Béla Ádám

Friss