Kövér László továbbra is szankcionál, így próbálja megzabolázni az ellenzéket

Hiszen arról szó sincs, hogy a kormánypártból valaki helytelenül viselkedjen.

Az Országgyűlés elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta: nem tudja, a demokrácia vagy a választók döntése ellen tiltakoztak-e a kormányfői eskütételtől távol maradó ellenzéki pártok, az azonban szerinte látszik, hogy ezek a pártok semmit sem tanultak saját kudarcukból, és a demokrácia tiszteletéről sem sajátítottak el új tudást. Ezzel a gesztussal nem a kormányoldalt, hanem a választókat sértették meg - tette hozzá. 

Kövér László közölte, nem optimista a folytatást illetően sem. Név szerinti említés nélkül kitért egy most parlamentbe került ellenzéki politikus esetére, akit elmondása szerint korábban azért tiltottak ki az Országgyűlés összes épületéből, mert olyan magatartást tanúsított, ami nemhogy parlamentben, hanem civilizált közösségben sem fogadható el.

A házelnök kijelentette: a képviselői eskütételről távol maradó, az Országgyűlés legitimitását megkérdőjelező LMP-s Hadházy Ákosnak "nem lenne itt semmi keresnivalója, egy normális demokráciában, ahol érvényesülnek a közösen elfogadott írott vagy íratlan normák".

Úgy folytatta: "Egy ilyen embernek tényleg nincs keresnivalója a parlamentben, de hát nekünk is tiszteletben kell tartanunk a magyar emberek döntését, akik (...) ennek a pártnak a támogatói közé sorakoztak fel". Közölte, hogy Hadházy Ákos várhatóan a parlament következő ülésének végén teszi le képviselői esküjét. 

Kövér arról nem szólt, hogy a százezres ellenzéki tüntetések tekintetében, valamint mivel az ellenzéki pártok több miniszteri kinevezést egyöntetűen leszavaztak, ezáltal bizonyos személyeket alkalmatlannak találtak a tárcák vezetésére, a jelenlegi kormánynak mennyire van keresnivalója a bársonyszékekben egy normális demokráciában.

A házelnök azt mondta: nem tervez változást eddigi szankcionálási gyakorlatában.

Megjegyezte, az Országgyűlés ma már leginkább azzal tudná felhívni magára a figyelmet, ha a "romló közállapotokból felfelé lógna ki". Sokan akkor kapnák fel a fejüket, ha azt látnák, az ellenzék megtanult tisztességesen viselkedni - jelentette ki. Arról ugyancsak hallgatott, hogy a közállapotok lezüllesztésében a legnagyobb szerepet ő maga és pártja, a Fidesz játszotta, és elfelejti megemlíteni, hogy az ellenzék nem szórakozásból próbál minél több figyelemfelhívó eszközt használni a Parlament falai között, hanem ezzel kívánja ellensúlyozni azt a cinikus és lekezelő, információvisszatartó politizálást, amit a kormánypárt produkál az elmúlt években.