2018. 05. 20. 09:46

Madrid nem nevezi ki a katalán kormányt, míg bebörtönzött politikusok vannak a listán

Szombaton Quim Torra, Katalónia első minisztere kihirdette új kormánya tagjait, akik az autonóm spanyolországi tartományt vezetnék, ám négy olyan személy is van közöttük, akik ellen zendülés vádjával nyomoznak. Ahogy az előre várható volt, Madrid így nem engedi át a névsort, nem engedi kinevezni az új barcelonai kormányt.

Spanyolország miniszterelnöke közölte, hogy fennmarad Katalónia autonómiájának ideiglenes korlátozása, és nem engedi meg a spanyol kormány, hogy az új miniszterek kinevezéséről szóló döntés bekerüljön a hivatalos közlönybe, így kinevezésük sem léphet hatályba -számol be az El país.

"Az új katalán kormány összetétele világos üzenet, hogy továbbra is fenn akarják tartani a problémákat, a konfliktust és a provokációkat"

- írta a Twitteren Xavier García Albiol néppárti politikus a katalán függetlenség keményvonalas támogatójának számító Torra felszólítására, hogy a madridi kormány vessen véget a közvetlen kormányzásnak a tartományban.

Bebörtönzött és száműzetésben élő politikusokkal alakulhat meg a katalán kormány

A hétfőn beiktatott Quim Torra rendeletet adott ki az új katalán kormány tagjainak névsorával, de a kormány megalakulását Madrid még megakadályozhatja. Katalónia Spanyolország 17 autonóm közösségének egyike, ahol tavaly október 1-én népszavazást rendeztek a függetlenségről, amelyet a spanyol kormány kezdettől fogva ellenzett és törvénytelennek tartott, az alkotmánybíróság pedig alkotmányellenesnek ítélt.