Rasszista a német közszolgálati tévé, mert nem megfelelően tudósított Harry herceg esküvőjéről

A Deutsche Welle beszámolója szerint a közösségi médiában és szakmai berkekben is rasszizmussal vádolják az egyik legnagyobb német közszolgálati tévécsatornát, a ZDF-et, amiért tudósítója nem a megfelelő hangnemben adott hírt Harry herceg esküvőjéről.

A riporter bűne az volt, hogy

"egzotikusnak" merészelte nevezni Meghan Marklet és meghívott vendégeit, lenyűgözőnek találta hajkoronájukat, illetve többször is utalt a menyasszony származására.

A közösségi média hópihéi természetesen egyből kiakadtak a csatorna szóhasználatán, és zsigeri rasszizmussal vádolták meg a televíziót a Twitteren, de ami még ennél is érdekesebb, hogy szakmai berkeken belülről, a német liberális médiától is rengeteg kritikát kapott a csatorna:

A Die Welt szerint például "a műsoridő tele volt Meghan származását illető, megkérdőjelezhető megjegyzésekkel, macsó-nyelvezetű klisékkel (bármit is jelentsen ez - a szerk.). Semmiféle tiszteletet nem mutattak a közönség és a résztvevők felé."

A Huffington Post német kiadása szerint a ZDF "sosem mulasztja el hangsúlyozni, hogy Meghan Markle fekete. Fekete, fekete, fekete. Nem beszélhetnénk végre újra a kalapokról?"

A ZDF a következőképpen reagált a Spiegelnek a vádakra:

"Kaptunk néhány hívást a nézőktől, ezek közt voltak érdeklődők, ahogy dacsérők és elmarasztalók is a tudósítás különböző aspektusaival kapcsolatban."

Megnősült Harry herceg

Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki a hatodik helyen áll a brit trónöröklési sorban, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi királyi rezidenciájának Szent György kápolnájában esküdött örök hűséget amerikai hitvesének, Meghan Markle-nak.