Döbbenetesen sok templomot romboltak le a szerbek a Délvidéken

Az épített örökségünk is zavarta a honfoglaló szerbeket.

A délvidéki magyarság és németség is a saját bőrén tapasztalhatta meg a kommunisták istentelen bestializmusát. A Délhir.info az 1944 után lerombolt katolikus és protestáns templomokról adott közzé egy szomorú listát. A portál szerkesztői a Délvidék régen nevű Facebook-oldalon megjelent adatok és fotók alapján állították össze a listát.

A templomrombolásokat a jugoszláv kommunista hatóságok követték el, és az ún. Sajkás-vidék magyartalanítása mellett többnyire az egykoron németek lakta falvakat sújtották (bár ott is akadtak olyan templomok, katolikusok esetében, ahol a gyülekezet részben magyar volt), mindhárom a mai Vajdaságot alkotó történelmi régióban.

Az eddig fellelt információk szerint a szerb kommunisták több mint 60 templomot romboltak le (néhány közülük már a háború alatt megsemmisült, vagy megsérült, a későbbiekben pedig nem állították helyre).

Így például Bácskában Bácskörtés, Cservenka, Csurog, Futak, Gádor, Káty, Kiskér, Kucora, Mozsor, Ókér, Palánk,  Pincéd, Sajkásszentiván, Sóvé, Szeghegy, Szentfülöp, Tiszaistvánfalva, Tiszakálmánfalva templomait rombolták le.

A Bánságban többek között Bégafő, Bégaszentgyörgy, Beresztóc, Csősztelek, Ernőháza, Fejértelep, Ferenchalom, Homokos, Istvánfölde, Katalinfalva, Kevepallós, Lázárföld, Mollyfalva, Nagygáj, Nákófalva, Omlód, Szárcsa vagy Szécsenfalva templomait semmisítették meg. 

A szerémségben is hatalmas pusztítást végeztek: Becsmért, Beska, Csalma, Decsk, Kereked, Nyék, Szávaiharos, Szerémszentgergely, Szurcsin, Újbánóc, Újpazova és Zimony templomát rombolták le.

A teljes listáért kattintson ide.