Párszáz, párezer forintért lehet Facebook-felhasználót vásárolni, akár tömegével is

Óriási piac a Facebookon hamis felhasználókat működtetni, mert ezek felhasználhatók akár reklámkampányok felpörgetésére, akár politikai üzenetek célbajuttatására is. Az Index elmélyült a Facebook-profilok feketepiacában, és kiderült, mennyibe kerül egy magyar regisztráció.

Nem újdonság, hogy hatalmas piac van a Facebook-felhasználók ipari sokszorosításában, vagy éppen csoportok eladásában. A legtöbb lájkvadász oldal, ami vicces képeket vagy hamis nyereményjátékokat kínál nekünk, miközben mindenáron könyörög érte, hogy lájkoljuk be az oldalt, valójában azt a célt szolgálja, hogy a nagy követőtábor begyűjtése után jó pénzért reklámokat hirdethessen.

De a mai napig lehet lájkokat is vásárolni azért, hogy valaki –leginkább egy közéleti szereplő- hitelesebbnek, kedveltebbnek, így értékesebbnek tűnjön a piacon.

Nemrég éppen Mága Zoltán bukott bele egy ilyenbe azzal, hogy rövid idő alatt 260 ezer bangladesi, 180 ezer indiai és 120 ezer pakisztáni követője lett, de emlékezhetünk a Jobbikra is, amit a kampányban sok más módszer mellett azzal is megpróbáltak hitelteleníteni, hogy hirtelen közel-keleti lájkolók ezrei jelentek meg Vona Gábor oldalán, míg a Jobbik központi oldalán százával kezdek kommentelgetni, nagyjából ugyanazokat. A terv – ha a szerkesztők nem tiltották volna le villámgyorsan a profilokat -  az lehetett volna, hogy a Jobbikot lejárassák, mondván: félmilliós online tábora valójában arabokból áll (mert a magyarok nyilván a Fideszre szavaznak, ugye).

Beindult a szűrés

A Facebook egy halom nemzetközi botrány után elkezdte tömegével törölni a kamuprofilokat, idén ez a szám már meghaladta az 500 milliót (!). Az alapján tudják jól szűrni őket, hogy nincs rendes profilképük, alig van ismerősük, nem aktívak.

Ennek ellenére az Index utána járt, hogy a friss, legfeljebb pár hónapos regisztrációk akár már 10 centért is megvehetők bizonyos fórumokon, míg a 2016-os darabokért már 2-3 dollárt is elkérnek. A legkoraibb, így hitelesnek tűnő 2006-os regekért akár 10-11 dollárt is elkérnek, illetve plusz 1,5 dollárba kerül, ha az account PVA-s (phone verified account), tehát telefonos hitelesítésen is átesett.

Feltételezhető, hogy a friss, majd ügyesen karbantartott softregeket kézzel vagy akár algoritmussal tömegszinten gyártják, míg a régi, megbízható darabok lopottak lehetnek. A cikk emlékeztet, hogy 2010-ben egy hacker 1,5 millió hozzáférést árult ezres csomagokban.

Az Index kapcsolatba lépett több olyan dílerrel is, akik hozzáférésekkel bizniszeltek. Az egyikük egy 30 profilból álló magyar csomagot 3,5 dolláros darabáron, tehát kevesebb mint 1000 forintért kínált.

A kamuprofilok számtalan módon felhasználhatók: például valamelyiket strómanként kezelve hirdetésfeladásra lehet használni, amit több száz társa kedvel, megoszt, kommentel. Ezzel az aktivitással a Facebook rendszere további kedvezményeket és láthatóságot ad, így olcsóbb és sikeresebb lesz a kampány. De ugyanez történhet politikai üzenetekkel is, amiket hamis emberek hamis véleményével terjesztenek szét, és állítanak be elfogadhatónak. Ezt orosz mintának szokás tulajdonítani, és nagyon gyanús, hogy a tavaszi magyarországi kampányban is fontos szerep jutott neki.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Tari Tamás

Friss

1
sss
2019. Augusztus 17. | 21:37
1
A mesében akár fejleszteni is tudnak majd belőle...