Most épp Mike Pence alelnök húzott vészféket az Észak-Korea-USA szerelemvonaton

Cso Szon Hui, az észak-koreai külügyminisztérium észak-amerikai főosztályának vezérigazgatójának szavait a KCNA állami hírügynökség idézte.

A tisztviselő szerint Mike Pence fékeveszett és szemtelen kijelentést tett arról, hogy Észak-Korea úgy végezheti, mint Líbia, ami azt mutatja, hogy Washington katonai megoldásokat fontolgat, teljesen ellenőrzött és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelést akar elérni.

Cso Szon Hui hangoztatta, az Egyesült Államok viszonyrendszerével foglalkozó emberként nem tudja leplezni megdöbbenését az olyan tudatlan és buta szavak hallatán, mint amilyeneket az amerikai alelnök mondott.

Pence hétfőn a Fox televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: Washington abból indul ki, ha Phenjan nem mond le az atomfegyverről, akkor Észak-Koreában olyan folyamatok indulnak el, mint amilyenek Líbiában történtek és Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszerének bukásához vezettek.

Mint mondta: a múlt héten egyes megbeszéléseken szó esett a líbiai modellről. Donald Trump  elnök értésre adta, hogy ez az eset is úgy végződik, mint ahogy történt Líbiában, ha Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nem köt megállapodást Washingtonnal. A riporter kérdésére, miszerint ez fenyegetés lenne-e, az alelnök azt válaszolta: így is lehet értelmezni.

Az alelnök hangsúlyozta, Trump világosan értésre adta, hogy vezetése alatt az Egyesült Államok nem hajlandó eltűrni egy olyan helyzetet, amelyben az észak-koreai rezsim atomfegyverrel és ballisztikus rakétákkal rendelkezik, és azokkal fenyegeti az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

Pence nem zárta ki, hogy Washington katonai erőhöz folyamodik. Kifejtette

"Világosan értésre adtuk, hogy folytatjuk a diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlást Észak-Koreára, minden lehetőséget mérlegelünk e cél megvalósítása érdekében."