Válsághelyzetet okozhat a sertéspestis, állami beavatkozás nélkül az egész ágazat megbénulhat

Az N1TV legújabb Felderítő című oknyomozó műsorában ijesztő következményeket vázoltak fel annak esetére, ha az állam nem avatkozik közbe az afrikai sertéspestis miatti alacsony felvásárlási árak okozta helyzetbe. A tenyésztők oda jutottak, hogy minden eladott sertésen veszteségük van, így viszont országos krízis állhat elő.

Szakértők szerint ha tovább terjed az afrikai sertéspestis, két hónapon belül vége lehet a sertéságazatnak. A felvásárlási árak annyira lementek, hogy minden eladott állaton komoly összeget veszítenek a tenyésztők. Vajon miért hallgat mindenki? Vajon miért nem mer senki kamera elé állni? – feszegeti a kérdést az N1TV.

Riportjukban számtalan szakértőt megszólaltattak volna, de úgy tűnik, hírzárlat van az ügyben. Pedig több ország is tilalmat rendelt el a pestis miatt, ez pedig komoly károkat okoz a magyar tenyésztőknek. Mi több: odáig jutott a helyzet, hogy már csak 310-315 forint egy kilogramm élő sertés felvásárlási ára, miközben a legprofibbak is 340-350 forintos önköltséggel számolnak, de az átlag inkább 400 forint kilónként. Magyarul a tenyésztők veszteségessé váltak, minden üzleten buknak.

Ez olyan helyzetet teremt, hogy ha sürgősen nem intézkedik a kormány, akkor megbukik a magyar sertéstenyésztés – mondta Nagy István, a Mátra Kincse 2002. kft. ügyvezetője a riportban.