2018. 05. 26. 11:03

Abszolút nyertes: a Fidesznek még 564 millió esik be a parlamenti ablakon

A Magyar Közlönyben megjelent adatok szerint a Fidesz az előző ciklushoz képest több mint 53 millióval többel gazdálkodhat, amely bár Mészáros Lőrinc szemszögéből nem nagy pénz, mindenesetre 564 millió forint azért nem is kevés. A legnagyobbat amúgy az MSZP bukott, nemcsak a mandátumszámban, de pénzben is kifejezhető, hogy egyértelműen elvesztették a vezető ellenzéki pozíciójukat; 70.877.493 millió forintjuk bánta.

A politikához pénz kell, nézzük, kinek mennyi jut.

Mint látható, a Fidesznek több mint félmilliárd jut, és ehhez még hozzá vehetjük a KDNP százmillióját is. Gyurcsány Ferencéknek is megérte a frakció, és a Párbeszédesek sem véletlenül üzleteltek a szocikkal.

A legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik 297 millióhoz juthat, igaz csak abban az esetben, ha a fideszes vezetésű Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem venné el az egészet a 660 milliós büntetés keretében.

Érdekes az is, hogy amíg a Fidesz 53 millióval növelte a bevételeit, addig az MSZP több mint 70 milliót bukott. A második legnagyobb bevétel-növekedést a DK (43 millió) könyvelhette, Gyurcsányékat követi az LMP (25 millió), majd a Jobbik (20 millió).

A Liberálisok 41 millió forintot buktak április 8-án.

A pártok alapítványait tekintve az erősorrend szintén hasonló. A fideszes Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány több mint 286 millió forintból gazdálkodhat, mögötte jócskán lemaradva, de a második helyen a pedig a Jobbik által alapított Gyarapodó Magyarországért Alapítvány, 137 millióval.

És akkor ehhez vegyük hozzá, hogy Mészáros Lőrinc hivatalosan is dollármilliárdos.

(Címlap- és borítókép: eskütétel a Parlamentben - fotó: Béli Balázs / Alfahír)