2018. 05. 26. 15:47
MTI

Megrongálták Repin világhírű festményét

Megrongálta egy látogató Ilja Repin világhírű festményét a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című alkotásban súlyos károk keletkeztek az intézmény szombati tájékoztatása szerint.

A látogató előző este, nem sokkal zárás előtt egy olyan fémoszloppal esett neki a festménynek, amely amúgy az érdeklődők biztonságos távolságban tartására szolgál a művektől. Az ámokfutó betörte a védőüveget, a vászon három helyen felszakadt. „Szerencsés véletlen, hogy a festmény legértékesebb része, a cár és a cárevics arcának és kezeinek ábrázolása nem szenvedett károkat” – közölte a múzeum.

A tettest őrizetbe vették. A rendőrség tájékoztatása szerint azt mondta, előzőleg felöntött a garatra. Tettének okairól egyelőre nincsenek információk. A férfi akár három év börtönt is kaphat.

Az 1885-ös olajfestmény a Tretyjakov Galériában lévő legjelentősebb műalkotások közé tartozik. Retteget Ivánt és a fiát ábrázolja, miután a cár felindulásában megölte utódját. Az uralkodó tekintetében gyötrelem és borzalom tükröződik.

Az 1844 és 1930 között élt Ilja Repin az orosz realizmus egyik kiemelkedő portréfestője volt. Pavel Tretyjakov mecénás 1885-ben tett szert a festményre. A hagyatékából létrejött múzeum őrzi az orosz művészet legnagyobb gyűjteményét.

A megrongált festményt restaurálni fogják. Nem ez az első alkalom, hogy kár érte, 1913-ban egy férfi háromszor belehasított egy késsel a vászonba. 1927 óta üveg védi.