Továbbra is vizsgálják a Donald Trump - Kim Dzsongun csúcs lehetőségét

Továbbra is vizsgálják a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel június 12-ére Szingapúrban kitűzött csúcstalálkozó lehetőségét - közölte Donald Trump amerikai elnök szombaton Washingtonban a Fehér Házban újságírókkal.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a tárgyalások a kommunista rezsimmel jól haladnak.

"Igazán jól mennek a dolgok az Észak-Koreával való csúcs tekintetében. Szépen haladnak. Vizsgáljuk június 12-ét Szingapúrban. Ez nem változott. Meglátjuk mi lesz" - mondta Trump.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy Kim Dzsongun és Mun Dzsein dél-koreai államfő szombati személyes egyeztetése a két Koreát elválasztó demarkációs vonalon lévő Panmindzsonban "igazán jól ment".

Mun Dzsein elnök vasárnapra virradóra beszámolt arról, hogy a phenjani rezsim vezetője megerősítette elkötelezettségét a Koreai-félsziget "teljes" atomfegyver-mentesítése, valamint az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó megtartása mellett. Mint mondta, Kim Dzsongunnal egyetértettek abban, hogy sikeresen meg kell tartani a június 12-ére tervezett találkozót.

A dél-koreai államfő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy tolmácsolta Trump "határozott szándékát" tartalmazó üzenetét, miszerint az amerikai elnök véget kíván vetni az Észak-Koreával fennálló ellenséges viszonynak, s kétoldalú gazdasági együttműködést szorgalmaz, amennyiben Phenjan a nukleáris leszerelés mellett dönt.

Mun Dzsein szerint ugyanakkor Kim Dzsongun olyan aggodalmát fejezte ki, hogy országa megbízhat-e az Egyesült Államoknak az ellenségeskedés beszüntetésére és biztonsági garanciák szolgáltatására vonatkozó ígéretében, ha ténylegesen lemond az atomfegyverekről.

Mun Dzsein fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szombati személyes találkozó Kim Dzsongunnal, az észak-koreai vezető kérésére történt.

"Minden mostani erőfeszítésem egyrészt arra irányul, hogy jobbá tegyem Észak- és Dél-Korea viszonyát, másrészt pedig, hogy megtartsák a észak-koreai-amerikai csúcstalálkozót, amely elengedhetetlen Észak és Dél kapcsolatainak javításához" - hangsúlyozta Mun. "Úgy vélem, a június 12-i  észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó azon áll vagy bukik, mennyire sikeresnek bizonyulnak (Washington és Phenjan) munkacsoporti szintű tárgyalásai" - tette hozzá.

A dél-koreai elnöki hivatal egy névtelenül nyilatkozó magas rangú tisztségviselője elmondta: Phenjan és Szöul is megbeszéléseket folytat, hogy választ találjanak Észak-Korea biztonsági aggályaira a tervezett csúcs előtt. Az illetékes szerint szóba került egy lehetséges megnemtámadási ígéret Észak-Koreának az Egyesült Államok részéről, illetve a békeszerződés megkötésére irányuló tárgyalások is a két Korea között. 

"Az amerikai-észak-koreai csúcs sikeréhez különböző lehetőségeket vizsgálunk Észak-Korea biztonsági aggályainak eloszlatására munkacsoporti szinten" - mondta a tisztségviselő. "Ez magában foglalja a kapcsolatok ellenséges voltának végét, egy kölcsönös megnemtámadási ígéretet, illetve a békeszerződés megkötésére irányuló tárgyalások megkezdését is, hogy felválthassuk a jelenlegi tűzszünetet" - fűzte hozzá.

Kim Dzsongun az eredeti tervek szerint június 12-én Szingapúrban találkozott volna Donald Trumppal, az amerikai elnök azonban az "ellenségeskedő" észak-Koreai vezetést okolva csütörtökön lemondta a csúcsértekezletet, amelynek legfontosabb témája az észak-koreai nukleáris program felszámolása lett volna. Később viszont a találkozó lemondása után érkező, "meleg hangvételű" phenjani üzenetek nyomán hajlandónak mutatkozott arra, hogy megrendezzék.

Mun egyben kifejezte reményét, hogy a Trump-Kim csúcstalálkozó sikere esetén háromoldalú találkozót tarthatnának, amelyen hivatalosan is lezárhatnák a koreai háborút.

A két ország több mint hat évtizede hivatalosan hadban áll egymással, miután az 1950-53-as kore

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Tari Tamás

Friss

1
sss
2019. Augusztus 17. | 21:37
1
A mesében akár fejleszteni is tudnak majd belőle...