A román elnök szerint azért nem kell autonómia, mert az a magyaroknak lenne rossz

Szívén viseli a magyarok sorsát. 

Az elnöki hivatal Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének és Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének küldött válaszában vélekedett így. A két magyar közösségi vezető március 27-én levélben kezdeményezett találkozást Klaus Iohannis román elnökkel, hogy bemutathassák a román-magyar intézményes párbeszédre vonatkozó elképzelésüket. 
 
Az elnöki hivatal a válaszlevelélben

szóra sem méltatta párbeszéd-kezdeményezést.

Ehelyett "az adminisztratív és gazdasági szempontok szerint kialakított" - tehát véletlenül sem nemzetiségi alapú - "autonómia" fontosságáról értekeznek. 

A Laurentiu-Mihai Stefan elnöki tanácsos által jegyzett levélben természetesen eldurrantják a "román-magyar megértés", a "tolerancia" és az "együttműködés" bullshit-petárdáit is. Majd rögtön példát is adnak e "megértésből", amikor pár sorral lejjebb

Erdély és Románia "egyesülésének" centenáriumi évére hivatkozva kérik a "romániai közösségeket", hogy "nézzenek a jövőbe", és emelkedjenek felül a "mesterséges feszültségeken".

Tőkés László és Izsák Balázs megkeresésükben arra emlékeztették az államfőt, hogy az eltelt közel három évtizedben folyamatos elutasításra talált a romániai magyar nemzeti közösség békés törekvése

a jogos, alkotmányos, megígért önrendelkezésre.

Hangsúlyozták: őszinte és alapos intézményes párbeszédre van szükség a többségi románság és a kisebbségi magyarság képviselői között, új alapokra kell helyezni a kapcsolatokat, és tekintettel kell lenni a Székelyföldön és a Románia más részein élő magyarok állhatatos és megalapozott autonómiaigényére.