A radikális jobboldalnak kedvezhet egy előrehozott választás Olaszországban

Jelentős erősödésre számíthat a Liga és az Öt Csillag.

A brit lap szerint Sergio Mattarella olasz államfő azzal, hogy nem fogadta el pénzügyminiszternek a Liga euroszkeptikus nézetiről elhíresült közgazdászát, Paolo Savonát, még szélesebbre tárulhat a radikális erők előtt a hatalomba vezető kapu.

A legújabb felmérések szerint különösképp a Matteo Salvini vezette Liga könyvelhet majd el újabb erősödést, miután a pártelnök népszerűsége az előrejelzések alapján 17-ről 25 százalékra nőtt a márciusi választások óta.

Kormányválság: mégsem Conte alakít kormányt Olaszországban? (frissítve!)

Giuseppe Conte rövid nyilatkozatban megköszönte az M5S-nek és a Ligának a jelölést.Az M5S politikusai közösségi bejegyzései szerint az államfő „megvétózta" Paolo Savonát.Az elnöki palota közleménye szerint az államfőnek nincsen vétójoga, a pártok ragaszkodtak mereven jelöltjeikhez.Az euroszkeptikus nézeteiről ismert közgazdász Paolo Savona a Liga jelöltje volt, és a párt nem kívánta senki mással helyettesíteni.

Az Öt Csillag vezetőjének, Luigi Di Maio-nak érdemben nem változott a pozíciója, viszont továbbra is az ő pártja a legnépszerűbb és legstabilabb politikai erő az országban, 30 százalék körüli támogatottsággal.

Silvio Berlusconi párjta, az előző választáson a Ligával szövetségben induló Forza Italia 10 százalékos mélyrepülést tudhat maga mögött, amivel gyakorlatilag ki is hullottak a jelentős politikai tényezők sorából (nagyjából 4-5 százalék köré esett vissza a népszerűségük).

Az Indpeendent Ilvo Diamanti, politológus professzort idézi, aki szerint a Liga erősödése annak tudható be, hogy az alakulat egy regionális, szecesszionista pártból bevándorlásellenes, nacionalista, euroszkeptikus erővé vált, protestpártként pedig sikeresen gyűjti be az elégedetlen eberek voksait.

"A Liga mára a francia Nemzeti Front olasz megfelelőjévé vált, és Salvini tud a legtöbbet profitálnia az emberek haragjából"

- nyilatkozta Diamanti.

Rómában kőkemény bevándorlásellenes kormány alakult - és ez nekünk, magyaroknak egyáltalán nem jó

Orbán Viktor a tavalyi esztendőre jósolta, hogy Európa népei majd jól fellázadnak a liberális elitek ellen. Ez aztán sem a francia, sem a német választásokon nem jött be, és Ausztriában is a jobbközép fősodor pártja alakíthatott kormány - igaz, ők már koalícióra kényszerültek a radikális jobboldallal.

A Liga vezetője pedig a jelek szerint nagyon is tisztában van előnyös pozíciójával, és az államfői döntés után - az Öt Csillaggal együtt - kampányüzemmódba kacsolt:

a Facebookon élesen kritizálta Sergio Mattarella döntését, és a másik párttal együtt az államfő elleni tüntetésre szólította föl híveit.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, egyre valószínűbb, hogy Olaszországban előrehozott választást kell tartani a közeljövőben, mivel a Sergio Mattarella által kormányalakításra kijelölt Carlo Cottarellit egyedül a baloldali Demokrata Párt támogatja, így az újabb szakértői kormány várhatóan nem fog túlélni egy bizalmatlansági szavazást a parlamentben, újabb hónapokra ellehetetlenítve az olasz törvényhozás működését:

Valószínűleg jöhet az előrehozott parlamenti választás Olaszországban

Nagy eséllyel előrehozott parlamenti választásokat tartanak kora ősszel Olaszországban, mivel több politikai erő is jelezte, hogy nem kíván bizalmat szavazni a Carlo Cottarelli vezette leendő kormánynak - mondta el Tanács-Mandák Fanni Olaszország-szakértő a köztévében. Egyedül a baloldali Demokrata Párt támogatja a Carlo Cottarelli vezette szakértői kormányt, ez pedig nem elegendő a bizalmi szavazás pozitív kimeneteléhez - fűzte hozzá.