Percenként tíz ember halálát okozza a dohányzás világszerte

Percenként csaknem 11 millió cigarettára gyújtanak rá világszerte és ugyanennyi idő alatt tíz ember halálát okozza a káros szenvedély - derült ki abból az összeállításból, amelyet a csütörtöki dohányzás elleni világnap alkalmából készített az AFP francia hírügynökség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg nagyjából egymilliárd ember, vagyis a világ népességének csaknem hetede tartozik a dohányzók közé.

A WHO tavalyi jelentése szerint Kína a világ legnagyobb dohányfogyasztója: az 1,3 milliárd fős lakosságból csaknem 315 millióan dohányoznak, ami a globális cigarettafogyasztás több mint egyharmadát teszi ki. Indonéziában a legmagasabb a dohányosok aránya: a délkelet-ázsiai országban a 15 éven felüli férfiak 76 százaléka dohányzik.

A világ dohányosainak nagyjából 80 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban él és közülük 226 millióan tekinthetők szegénynek.

A The Lancet című orvosi folyóirat 2017 áprilisi számában publikált tanulmány szerint a naponta dohányterméket fogyasztó emberek aránya csökkent 25 év alatt: 1990-ben még minden harmadik férfi és minden tizenkettedik nő, 2015-ben már csak minden negyedik férfi és minden huszadik nő dohányzott napi rendszerességgel.

A szakértők szerint a dohányzás az idő előtti halálozások elsődleges oka. A WHO adatai alapján az aktív vagy passzív dohányzás több mint hétmillió ember halálát okozza évente, vagyis átlagosan egy ember hal meg miatta minden hatodik másodpercben.

A 20. században a dohányzás 100 millió emberéletet követelt, vagyis többet, mint a két világháború együttvéve. A világszervezet szerint a jelenlegi ütemben a dohányzás akár egymilliárd ember halálát okozhatja a 21. században.

A világ dohányosai körülbelül 5,7 ezer milliárd cigarettára gyújtanak rá évente, ami percenként csaknem 11 millió cigarettát jelent.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. november 14. | 14:16
A Mészáros–Tiborcz-érdekkör biznisze.
A Mészáros–Tiborcz-érdekkör biznisze.