Balczó Zoltán az EP-ben: helyes, hogy az Unió vezetése elítélte az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözését

Önálló külpolitika kell.

A politikus szerint azzal, hogy Donald Trump áthelyezte az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálembe, elismerve így azt a zsidó állam egy és oszthatatlan fővárosának kritikus helyzetet idézett elő a békefolyamatban, amelynek egyik elfogadott célja volt a kétállami megoldás, melyben Kelet-Jeruzsálem a lehetséges palesztin állam fővárosa lenne.

"Helyes, hogy a külügyi főképviselő, Federica Mogherini elítélte az amerikai döntést, maga mögött tudva a tagországok többségét."

 Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy az egységes fellépést nem sikerült elérni.

Balczó Zoltán megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Államoknak volt egy másik döntése is, amely hátrányosan érintette a békefolyamatot, ez pedig az Iránnal megkötött atommegállapodás felmondása.

A Jobbik EP-képviselő helyesnek tartja, hogy az EU továbbra is kiáll a szerződés mellett, mert az euroatlanti együttműködés nem jelentheti azt, hogy az EU elfogadja az Egyesült Államok domináns szerepét.

"Önálló európai külpolitikára van szükség"

- szögezte le Balczó Zoltán.

Emlékezetes, a Szijjártó Péter vezette magyar külügy képviseltette magát a jeruzsálemi ceremónián, miközben a miniszter szerint az EU-nak nem kell minden külpolitikai ügyben egységesen megnyilvánulnia.