Még Németh Szilárd sem tudta megemészteni, amit Gyurcsány Ferenc mondott

Az első csörtéjük.

"Na, jó, de akkor mi a csudát fogunk csinálni egy ilyen parlamentben?"

- Gyurcsány Ferenc tette fel ezt a kérdést, utalva ezzel a kétharmadra, de végül is arra jutott, hogy képviselni kell a szavazóikat az Országgyűlésben.

Ugyanakkor nem akar részt venni a kormány "hazug, megalapozatlan" háborújában, még úgyis, hogy elismeri, a bevándorlás komoly probléma. Mint mondta, "nem ismer" olyan politikust, szervezetet, amely bevándorlókat akarna betelepíteni az országba.

Gyurcsány szerint ez a háború felemészti az ország energiáját, és nem tudunk "értelmes, tudományos megalapozottsággal" készülni a világra, amely nem lesz olyan, mint régen. Foglalkozni kell a robotikával és a gépekkel - fogalmazott.

Arra is figyelmeztetett, hogy "nyomorúságos sorban élnek emberek" az országban, és "ha most élnének", sem ő, sem pedig Orbán Viktor nem mehetne egyetemre.

A kormány részéről sokáig nem jelentkezett senki, majd amikor Kövér László házelnök már arról beszélt, hogy "nem muszáj" reagálni, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Németh Szilárd állt fel. A kötcsei szakács azzal kezdett, hogy nem is tudja, mit akart mondani Gyurcsány Ferenc.

Majd Németh Szilárd felidézte Gyurcsány Ferenc 2004-es nemzetpolitikáját, olyan frappáns megállapításokkal, hogy akkor nem összeforrt csontokról, hanem összecsórt fontokról szólt a politika.

A rezsibiztos akkor lendült elemébe, amikor korábbi témájáról beszélhetett: megállapította ugyanis, hogy Gyurcsány Ferenc az egész ellenzék nevében beszélt, és ők mind az illegális bevándorlók érdekeit akarják védeni, "ami megemészthetetlen" - még neki is.

(Címlap- és borítókép: Németh Szilárd és Gyurcsány Ferenc - fotó: Béli Balázs / Alfahír)