Trianon-emléknap és parlamenti ülés

Ez vár ránk ma a közéletben.

Országszerte megemlékezéseket tartanak június 4-e, az országcsonkítás emléknapja alkalmából. Ülésezni fog a Tisztelt Ház is, a kétnapos ülés hétfői napján a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából lesz megemlékezés. Kíváncsian várjuk, a Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor vezetésével kivonul-e a Fidesz, mint tette azt 1990-ben. Ezután megemlékeznek a tavasszal elhunyt Rozgonyi Ernő képviselőről, aki 1998 és 2002 között a MIÉP, majd 2010 és 2014 között először a Jobbik, majd független színekben volt honatya.

Két új képviselő is leteszi ma az esküt: Karácsony Gergely, Zugló polgármestere helyét Kocsis-Cake Olivio foglalja el a Párbeszéd frakciójában, Gémesi György helyére pedig Hohn Krisztina ül be az LMP színeiben.

Délután interpellációk következnek, a Fidesz ismét nekimegy a bíróságok függetlenségének egy öninterpelláció keretében. Vitányi István Kinek az érdekében befolyásolják a bíróságok ítélkezését Magyarországon? címmel benyújtott parlamenti irományára szinte biztos meg lehetne írni előre a választ… Mi azért kivárjuk!

Az LMP két képviselője, Demeter Márta és Schmuck Erzsébet a kilakoltatások témájában szólal fel, a Párbeszéd frakciójába beült Mellár Tamás a letelepedési kötvényekkel fogja támadni a Habony–Rogán-duót, a DK-s Varju László az ukrán állampolgároknak fizetett magyar nyugdíjakat feszegeti, a Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton pedig A „szabadságharcos” magyar kormány a magyar emberek pénzén szolgálja orosz barátait? című interpellációjában a magyaroktól az oroszoknak átjátszott egyiptomi vasúttenderrel nyitja a ciklust.

Magyar helyett orosz cég gigabizniszét támogatják Orbánék

Nagy üzletet nyert el 2016-ban a magyar Ganz-csoport: egy 700 vasúti kocsi beszerzéséből álló egyiptomi tenderen lettek győztes pályázók. A hazai gyártáshoz a külügyi tárca ilyen üzletekre szakosodott bankjának, az Eximbanknak a hitelét vették volna igénybe.

Az interpellációk után azonnali kérdésekkel folytatódik az ülésnap.