Volner: A 400 forint körüli benzinárakat nagyon kevesen képesek kifizetni

Az ország gazdasági függéséről és a válság idejére tartalékoló gazdaságpolitikáról is beszélt.

A hetes cikkely belebegtetése az Európai Parlament által Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztésével, valamint az EU-források befagyasztásával járhat – ismertette Volner János szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az Orbán-kormány úgy költötte el az uniós forrásokat, hogy abból

jelentős részben a kormányközeli vállalkozók profitáltak.

Volner szerint Orbán Viktor a Magyarországra szánt uniós pénzek kétharmadát külföldnek adta, mellyel kapcsolatban megjegyezte, a Strabag soha akkora árbevételt nem realizált hazánkban, mint Orbán kormánya alatt. A Jobbik alelnöke úgy vélte, Orbán ezzel a „visszacsorgatással” érte el, hogy ne legyenek olyan élesek a nyugati kritikák, mint ahogy az jogos lenne.

A frakcióvezető-helyettes szerint a maradék egyharmad a Mészáros Lőrinc által megtestesített kormányközeli vállalkozói körhöz került. Az ő vagyongyarapodása pedig már nemzetközi szinten is feltűnést kelt – tette hozzá Volner.

A politikus szerint tehát Orbánék nem Magyarország érdekében politizálnak, hanem az a céljuk, hogy „megszerezzék Magyarország javait”.

Volner emlékeztetett, a következő uniós költségvetési ciklusban 23-24 százalékkal kevesebb forrás érkezhet az országba. Ezt a Jobbik politikusa azért tartja súlyosnak, mert

a nyolcadik éve kormányzó Orbán Viktor Magyarország függő státuszán nem tudott változtatni,

és ha a hetedik cikkely életbe lépésével ezek a források elapadnának, akkor Magyarországon nemhogy növekedés nem lenne, de a jobbikos képviselő szerint recesszió következne be.

A gazdasági függés másik elemének Volner azt nevezte, hogy a magyarországi külföldi cégeket Orbán Viktor nem tudta ellensúlyozni nemzetközi szinten is versenyképes magyar ipar feltámasztásával. Ennek alátámasztására Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadását említette, aki elmondta, noha idehaza 175 ezer ember dolgozik a járműiparban, még sincs olyan integrátori program, amely a magyar beszállítói arányok növelését célozná.

Harmadik fontos függési pillérnek nevezte az „innen az Orbán-kormány által elüldözött magyarok százezreinek” hazautalása, a gazdaságpolitikus szerint ez az összeg meghaladja az évi 1000 milliárd forintot.

Volner János szerint a függőséget mutatja, hogy ettől a három tényezőtől, azaz az uniós támogatásoktól, a külföldi vállalkozásoktól és a hazautalásoktól függ az, hogy beköszönt-e egy „jelentős mértékű” visszaesés. Emlékeztetett, pártja az Orbán-féle prociklikus gazdaságpolitikával ellentétben régóta az anticiklikus gazdaságpolitikát szorgalmazza. Ennek lényege az lenne, hogy a fellendülés éveiben az állam felhalmoz, hogy tartalékoljon a visszaesés éveire. Volner bizonyítottnak látja, hogy azok az országok, akik anticiklikus gazdaságpolitikát folytatnak, a válság éveit sokkal gyorsabban átvészelik, hiszen van forrásuk, amivel olyankor élénkíthetik a gazdaságot. A gazdaságpolitikus szerint viszont Orbánék rossz folyamatot indítottak el, példaként említette a költségvetésen kívüli adósság felhalmozását, az Eximbank-hiteleket.

Végül élesen kritizálta a Fidesz-kormány jövedékiadó-politikáját. Mint mondta: a kőolajár esésekor nőnek a jövedéki adók, csökkenéskor viszont nem csökkennek ezek a közterhek, mely elviselhetetlen terhet ró úgy a gazdaságra, mint a magyar emberekre. „A 400 forint körüli benzinárakat nagyon kevesen képesek kifizetni” – mondta Volner.