"Nagyvonalú, baráti elbánás": így szórja ki a felvételiről a magyar jelentkezőket az Újvidéki Egyetem

Magyargyűlölet felsőfokon.

Az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán arra kötelezik a magyar, vagy más nemzetiségi nyelven középiskolát végzett felvételizőket, hogy külön szerb nyelvvizsgát tegyenek. Holott, aki Szerbiában érettségizik, annak természetesen éveken át kellett tanulnia az államnyelvet. 

Sóti Attila, a Vajdasági magyar Diákszövetség elnöke a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte:

„a Jogtudományi Kar azért teremtett ilyen helyzetet, hogy feladják azok, akik anyanyelvükön szándékoznak felvitelezni, mert most már a szerb nyelvből is vizsgázniuk kell”

A rendelkezés diszkriminatív jellegét jól mutatja, hogy a külhoni szerb diákoknak elegendő, ha a jelentkezési laphoz egy bizonylatot csatolnak a szerb nyelv ismeretéről.

Az intézmény nem először száll bele páros lábbal a magyarokba. Áprilisban jogerős ítélet született arról, hogy a jogi kar hátrányosan megkülönböztette a magyar jelentkezőket, mivel 

felvételi vizsgát kizárólag szerb nyelven lehetett tenni.

A vajdasági tartományi törvények azonban leszögezik, hogy a felsőoktatásban a felvételi vizsgákat a régió összes nemzeti közösségének nyelvén lehetővé kell tenni. És ez az, ami

a tartomány által alapított egyetem JOGtudományi karát egy kicsit sem érdekli. 

De a délvidéki magyarság cseszegetése nem izgatja különösebben a magyar kormányt sem, amely már évek óta legközelebbi térségbeli szövetségesének tekinti az ex-csetnikekből és Milosevics egykori táskahordozóiból álló szerb vezetést. Tavaly márciusban Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszandar Vucsics elnökválasztási kampánygyűlésén a Kovács László-i nemzetpolitika legszebb napjait idézve egyenesen úgy fogalmazott:

"Soha nem fogjuk hagyni, hogy Önöket bárki kioktassa a kisebbségi jogok vonatkozásában” 

Kovács László likes this: Szijjártó hősiesen megvédi a szerb kisebbségi politikát

"A vajdasági magyarok számára biztosított jogok és lehetőségek igazán elérik az európai standardokat. Éppen ezért soha nem fogjuk hagyni, hogy Önöket bárki kioktassa a kisebbségi jogok vonatkozásában"- mondta Szijjártó Péter Belgrádban a kormányzó Szerb Haladó Párt kampánygyűlésén. Hogy megvédjük. A kisebbségi jogok terén. Nem a délvidéki magyarokat. Szerbiát.

2015 júliusában Orbán Viktor magyarázta el délvidéki nemzettársainknak, hogy 

"Nagyvonalú, az európai sztenderdeket meghaladó, baráti elbánásban van része a magyar közösségnek".