Hangosbemondón tájékoztat majd a MÁV, hogy nem szabad bántani a kalauzt

Megelégelte a MÁV, hogy sorozatosan bántalmazzák az alkalmazottait.

A MÁV-START a jegyvizsgáló munkatársakat ért sorozatos támadások miatt további intézkedéseket vezet be az utazószemélyzet testi épségének és emberi méltóságának garantálása érdekében. A vasúttársaság a fedélzeti és az állomási hangos utastájékoztatási berendezéseken keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak bűncselekménynek minősül, és büntetőjogi következményekkel jár - írja közleményében a vasúttársaság.

A MÁV lehetőséget biztosít arra, hogy egyes vonalakon bizonyos időintervallumokban a jegyvizsgáló kollégák párosan ellenőrizhessék a jegyeket, a 18 óra és reggel 6 óra között egyedül szolgálatot teljesítő munkatársak mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt biztosít. Az újabb intézkedések költségeit a 2018-as első negyedévi többletbevételből fedezi a vállalat.

2017-ben 87 alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők jelentős többsége, több mint háromnegyede menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem 70%-a a nagy utasforgalmat bonyolító budapesti elővárosi vasútvonalakon történt. Ezen belül a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás, az esetek 36%-a.

Tavaly 75 feljelentés és 1 bírósági ítélet született, a többi eljárás folyamatban van.