Ferenc pápa jóvá hagyta három chilei püspök lemondását

Elfogadta Ferenc pápa hétfőn három chilei püspök lemondását a dél-amerikai ország egyházát megrázó pedofilbotrány miatt.

A három püspök között van Juan Barros, Osorno egyházmegye püspöke, akit azzal vádolnak, hogy megpróbálta eltussolni a körzetébe tartozó egyik pap, Fernando Karadima által az 1980-as és 90-es években gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket.

A másik két püspök Valparaíso egyházmegye éléről Gonzalo Duarte, illetve Cristián Caro, aki Puerto Montt püspöke volt. Ferenc pápa ideiglenes vezetőket nevezett ki a három érintett chilei egyházmegye élére.

Május közepén egy vatikáni válságtanácskozáson Chile teljes püspöki kara testületileg felajánlotta lemondását a katolikus egyházfőnek a pedofíliavádak miatt. Egyelőre nem világos, hogy Ferenc pápa hétfőn közzétett döntése azt jelenti-e, hogy a többi 31 püspök a helyén maradhat.

Juan Barros a pedofilbotrány központi alakja: Ferenc pápa 2015-ben annak ellenére nevezte ki az osornói egyházmegye élére, hogy Fernando Karadima áldozatai már akkor jelezték, hogy Barros tudott a visszaélésekről, de szemet hunyt felettük.

Juan Barros ugyan korábban már kétszer is felajánlotta lemondását, de ezt Ferenc pápa elutasította. Januári chilei látogatása során is még védelmébe vette Barrost, és együtt misézett vele. Az egyházfő végül azt követően ismerte el, hogy tévesen ítélte meg Barros ügyét, hogy elolvasta a Vatikán által megbízott nyomozók vizsgálati jelentését, amely feltárta a chilei botrány mélységeit.

A chilei papsághoz intézett, május végén nyilvánosságra hozott levelében Ferenc pápa azt ígérte: soha többé nem lesz papi pedofília, sem annak eltussolása.

Forrás
MTI
sss
2019. április 24. | 07:15
Bencsik
sss
2019. április 24. | 07:15
Bencsik
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András
sss
2019. április 23. | 16:39
Nem túl elégedettek a helyiek a fideszes városvezetővel.
sss
2019. április 23. | 15:45
Jöhetnek a kórházbezárások?

Szomorúbban nem is indulhatna a hét: a velünk élő 1995, a Nemzet Szakértő Közgazdásza, Bokros Lajos, pontosabban pártja, a Modern Magyarországért Mozgalom feladta a harcot, nem küzd tovább a modern Magyarországért. Mint írják:

„A Modern Magyarország Mozgalom hét éven át tartó önzetlen küzdelme, amelynek középpontjában az egyén, a vállalkozás és a piac szabadsága, a magyar nemzet és Európa érdekeinek egysége, a sokszínűség ünneplése, a népek közötti feltétlen szolidaritás, a szegények és az elesettek támogatásának, felemelésének parancsa állt, nem vezettek sikerre”.

Ezt olvasva nyilván olvasóink ezrei rohannak bánatukban a kisboltba vagy a kissarkiba egy kevertért, hiszen ők is tudják, érzik, nem vagyunk rá méltók, hogy egy ilyen párt képviselje a "szabadságelvű konzervativizmust, a kapitalista piacgazdaságot és a képviseleti demokráciát".