2018. 06. 11. 19:25
MTI

Az ENSZ kész ellenőrizni Észak-Korea nukleáris leszerelését

Az ENSZ készen áll az ellenőrzésre, ha az amerikai elnök és Észak-Korea vezetője megállapodik a félsziget atomfegyvermentessé tételéről - közölte hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

Az ENSz New York-i székházában nyilatkozó Guterres kijelentette: bízik benne, hogy Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóján sikerült előre jutni a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése felé.

A világszervezet illetékes rendszerei készen állnak a (leszerelési) folyamat támogatására minden eszközükkel, beleértve az ellenőrzést, ha a felek ezt kérik - mondta egy sajtótájékoztatón.

A világ szoros figyelemmel követi, hogy mi fog történni a következő órákban Szingapúrban - mondta Guterres, aki szerint Trump és Kim döntése a találkozóról bátor volt, és remélhetőleg sikerül megtörniük az események veszélyes körét, amelyek oly sok nyugtalanságot okoztak tavaly a világban.

A cél az ellenőrizhető leszerelés. Ez az út megköveteli az együttműködést és az engedményeket, miközben elkerülhetetlenül lesznek ellentétek, és a tárgyalások kemények lesznek - figyelmeztetett az ENSZ főtitkára.

Trump-Kim csúcs: Washington csak a visszafordíthatatlan nukleáris leszerelést fogadja el

Az amerikai diplomácia vezetője tudatta, hogy a tárgyalások gyorsan haladnak Phenjannal. Leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok kész példátlan biztonsági garanciákat adni Észak-Koreának.Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető magyar idő szerint kedd hajnalban találkozik egymással a délkelet-ázsiai városállamban.