Ennél rosszabb hír nincs: jön a jégkrémhiány

Főleg a málnás és a szedres jégkrémnek annyi. 

A globális felmelegedés miatt bizonyos gyümölcsöket egyre nehezebb beszerezni, a nyáron megnövekedett keresletet pedig biztosan nem tudják a gyártók maradéktalanul kielégíteni. Intődy Gábor azért annyit hozzátett megnyugtatásként, hogy

„Ez nem azt jelenti, ha valaki jégkrémet keres, feltétlenül üres polcokat fog látni, de azt igen, hogy gyorsabban ürülnek a készletek”.

Magyarországon a megnövekedett kereslet mellett a problémát fokozza a munkaerőhiány is, így arra lehet számítani, hogy megugranak az alapanyag költségek és ezzel együtt drágulnak a termékek is.

Viszlát málna és szeder!

A változó időjárási viszonyok miatt lassan búcsút kell inteni itthon néhány bogyós gyümölcsnek, a szedernek és a málának is. Ez a két gyümölcs ugyanis két dolgot nem szeret: a forró és száraz nyarat, és ha a nagy melegben hirtelen sok csapadék hull és párás-meleg idő lesz.

Az új klimatikus viszonyok mellett a munkaerőhiány is betesz a málna és a szeder termésnek. Ez a két gyümölcs extrém munkaigényes, miközben Magyarországról gyakorlatilag eltűnt a munkaerő. 1 hektár málna és a szeder munkaerőigénye 3-4 ezer munkaóra, a szántóföldi növények esetében ez alig 10-20 óra, és még az almáskertek is csupán 500-800 munkaórát igényelnek.

A málnatermő területek fokozatosan fogynak: a ’80-as években 7000 hektáron termelek itthon málnát, az ezredfordulóra már csak 1200-1400 hektáron, ma pedig már csak 100 hektáron. A termelés pedig 40-60 ezer tonnáról a századára, 6-800 tonnára zuhant.