2018. 06. 12. 18:36
MTI

Vécépapír sincs, drónnal repkedő defibrillátorok majd biztos lesznek

A jövőben akár drónokkal is segítené a közterületen rosszul lett emberek ellátását az Országos Mentőszolgálat.

Csató Gábor, a szervezet főigazgatója kedden újságíróknak elmondta, külföldi példák alapján elindult a Főpolgármesteri Hivatallal

a gondolkodás

arról, hogy Budapesten is legyen lehetőség félautomata defibrillátort eljuttatni drónnal az utcai rosszullétekhez.

Az OMSZ szerint a szétrohadt, fékhibás mentőautó "a közlekedésbiztonságot nem veszélyezteti"

Kusper Zsolt, a szervezet vezetője a bejegyzésben azt írja: "A bajtársak elmondták, hogy többször jelezték már a munkáltató felé a problémát, de - többek között a nemrégiben kinevezett műszaki osztályvezetővel az élen - azt a választ kapták, hogy menjenek lassabban."

Az elképzelés szerint az utcai rosszullétnél segédkező laikus életmentőt segítené a drón által szállított defibrillátor, hiszen ezek a repülő eszközök egyes esetekben gyorsabban a helyszínre érkezhetnek, mint a mentőautó.

Csató Gábor hozzátette: a drón a defibrillátort 3-4 perc alatt az életmentés helyszínére tudja juttatni, és a 10 kilométeres repülési hatótávolságot figyelembe véve 3-4 ilyen szerkezettel le lehetne fedi a fővárost.

A főigazgató elmondta, szeretné, ha jövő év elején elindulhatna a pilot program. Jelenleg hiányzik a drónok működtetéséhez a szabályozási környezet, a technológia adott.