Ismét szavaznak Írországban, most az istenkáromlásról

Alkotmány tiltja az istenkáromlást.

Az erről szóló szabályt még 1937-ben rögzítették az alkotmányban, ami kimondja, hogy „az Állam elismeri, hogy a Mindenható Istent megilleti a nyilvános tisztelet”, ezért „bűncselekménynek minősül és törvényben meghatározott módon büntetendő az istenkáromló, izgató, vagy szeméremsértő anyagok közzététele vagy kifejezése”. Ennek megszegése esetén egy 2009-es törvény szerint az illető 25 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A BBC emlékeztet, hogy a korábbi koalíciós kormány arra tett ígéretet, hogy népszavazással rendezik a kérdést, miután nagy vihart kavart, hogy Stephen Fry humorista ellen vallásgyalázás miatt indított nyomozást a rendőrség. A férfi a Meaning of Life című műsorban három évvel ezelőtt arról beszélt, hogy a mennyország kapujában a következőket mondaná Istennek:

„Hogy mertél olyan világot teremteni, amelyben ennyi szenvedés van? Ez nem az ő hibája?[...] Miért kellene tisztelnem egy szeszélyes, beszűkült gondolkozású, hülye istent, aki egy olyan világot teremt, amely tele van igazságtalansággal és szenvedéssel?”

A tévés ellen folyó nyomozást végül sértett hiányában leállították.

Jöjjön el a te országod, legyen meg az én akaratom

Egy kórház csendes emeletén vajúdik egy nő. Mikor világra hozza gyermekét, nincs babasírás és örömkönnyek, csak a mélyen szívbemarkoló csend honol a kórteremben és az anya arcán a fájdalom könnyei gördülnek végig. Egyáltalán ki dönti el, hogy hívhatjuk-e anyának, ha gyermeke egy percet sem élt, és ki dönti el, hogy a gyermek mikortól él?