Szijjártó: az EU és Magyarország érdeke is a szabadkereskedelem Japánnal

A miniszter szerint Japán az új, innovatív világgazdasági korszak egyik zászlóshajója.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a világpolitikában és a világgazdaságban gyors, illetve átfogó változások zajlanak, régi barátságok szakadnak meg, korábban kevésbé valószínűnek tartott érdekszövetségek jönnek létre. Egy ilyen turbulens időszakban pedig az Európai Unió és Magyarország érdeke is szövetségeket kötni.

A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: a szabadkereskedelmi megállapodás azért is fontos, mert Japán amellett, hogy a világ harmadik legerősebb gazdasága, az új, innovatív világgazdasági korszak egyik zászlóshajója is.

Az egyezmény révén egy olyan kereskedelmi tömb jön létre, amely a világ GDP-jének negyedét adja – tette hozzá Szijjártó.

A miniszter arra is kitért: a magyar oldalról nézve a kétoldalú megállapodás segít abban, hogy az ország tovább növelje a tavaly már 2 milliárd eurót is meghaladó kereskedelmi forgalmát Japánnal.

A kereskedelmi kapcsolatok pozitív hatással lesznek a társadalmi jólétre

Sato Kuni, Japán nagykövete szerint az európai emberek és vállalatok támogatása nélkül nem jöhetett volna létre a szabadkereskedelmi megállapodás országa és az Európai Unió között.

A nagykövet kifejtette: az egyezmény erősíti mind az unió, mind Japán gazdasági növekedését, illetve a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése a társadalmi jólétre is pozitív hatással lesz majd.

Sato Kuni emlékeztetve arra, hogy idén van Japán és Magyarország között a diplomáciai kapcsolatok fölvételének a 150. évfordulója, elmondta: arra számít, hogy a kétoldalú kapcsolatok tovább fognak erősödni a jövőben.

Fotó: Kovács Attila/MTI