A videóbíró közreműködésével győztek a franciák Ausztrália ellen

Franciaország–Ausztrália 2-1.

A két éve Eb-ezüstérmes francia válogatott 2-1-nyert az ausztrálok ellen szombaton a labdarúgó-világbajnokság C csoportjában, Kazanyban. A második félidőben két tizenegyesből esett egy-egy gól négy percen belül, majd Paul Pogba döntötte el a mérkőzést.

Nagy lendülettel kezdett a francia válogatott, pár perc alatt többször eljutott ellenfele kapujáig, akadt védeni valója Ryannek. Negyedóra után némileg kijött a szorításból az ausztrál csapat, de veszélyt csak akkor tudott kialakítani, amikor egy szabadrúgás után Tolisso lábáról a saját kapuja bal alsó sarka felé tartott a labda. Lloris azonban gyorsan reagált, nagyot vetődve mentett. A folytatásban is a franciák irányítottak, az ausztrálok viszont ekkor már jobban szűrték a támadásaikat, melyek így többnyire a 16-os környékén értek véget.

Griezmann a jobb szélen kezdett, Dembélé a balon, és Mbappé – aki 19 és fél évével a vb-k történetének legfiatalabb francia résztvevője – volt a középcsatár, de a felállás menet közben többször változott, a francia támadók sűrűn váltogatták pozíciójukat. Igaz, ezzel sem tudták nagyon megzavarni az ausztrálokat.

Az első félidőben kiegyenlített volt a labdabirtoklás, de többet lőttek kapura a franciák.

Az ausztrálok ugyanakkor szervezetten és keményen játszottak a második félidőben is, így nagy erőbedobásra késztették ellenfelüket. A büntetőkből esett gyors gólváltás után Paul Pogba labdája éppen a gólvonal mögé pattant, ezzel a franciák kerültek másodszor is előnybe. A hajrában továbbra is nagy akarással küzdöttek az ausztrálok, de nem voltak elég kombinatívak a támadások szervezésében. Pályára lépett az Mbappéhoz hasonlóan 19 éves, de nála bő két héttel később született Daniel Arzani, az oroszországi világbajnokság legfiatalabb játékosa is – aki múlt szombaton betalált a magyarok elleni felkészülési találkozón –, érdemben azonban nem tudott hozzátenni csapata teljesítményéhez a neki jutott pár percben.

Érdekesség, hogy a franciák tizenegyesét a játékvezető a videóbíró segítségével, utólag – a szabálytalanság elkövetését követő 24. másodpercben – ítélte meg.

Didier Deschamps, a franciák szakvezetője a FIFA TV-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, nem volt egyszerű feladat, de az a fontos, hogy győzelemmel kezdték a tornát.

„Nem mondom, hogy elégséges, amit nyújtottunk, de az ausztrálok nagyon komoly, nehéz feladat elé állítottak minket” – fogalmazott. Kifejtette, a ritmusváltás hiányzott együtteséből. - „Nem voltunk eléggé határozottak, és nem voltunk eléggé veszélyesek, ez tény. A támadásépítésünk sem volt megfelelő, nem voltunk eléggé határozottak, többet kellett volna előrefelé játszanunk.”