Az őshonos kisebbségekért szólalt fel a Jobbik alelnöke Bulgáriában

A Jobbik álláspontja szerint Szerbia csak abban az esetben lehet az Európai Unió tagja, ha biztosítja az autonómiát a délvidéki magyarok számára. Bana Tibor, a Jobbik alelnöke, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként szólalt fel hétfőn Szófiában az európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságok európai szintű találkozóján (COSAC).

Bana Tibor arról beszélt, hogy az Európai Unió szinte egyáltalán nem foglalkozik az őshonos kisebbségek önrendelkezési törekvéseivel. Annak is hangot adott, hogy a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés és a nemzetközi fórumokon megtett felszólalások változtathatnak ezen a helyzeten.

A nyelv és a szimbólumok használatának szabadsága, illetve a nemzetiségi nyelvű oktatáshoz való jognak az EU alapvető jogai közé kellene tartoznia – jelentette ki Bana Tibor a szófiai konferencián.

A jobbikos politikus idézte az ENSZ Közgyűlése által 1966. december 16-án elfogadott Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát is:

„Minden népnek joga van az önrendelkezésre, e jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésüket.”