Fideszes a polgármester, mégsem az Elios nyerte a közvilágítási tendert, sőt, meg se hívták

Elvégre a Tiborcz-közeli cég nem kis-, vagy középvállalkozás…

 

Tabon is LED-esre cserélték a közvilágítást (ugyanabban az időszakban, amikor az ország számos településén futottak ezek a tenderek), de nemhogy nem az Elios végezte a beruházást, de meg se hívta az önkormányzat a Tiborcz-közeli céget…

– Hogy csinálták? – kérdeztük Schmidt Jenőtől, a 4300 lelkes somogyi kisváros fideszes polgármesterétől.

„Az Elios, mivel nem nevezhető mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak, nem kapott ajánlattételi felhívást, ezért a közbeszerzési eljárásban részt sem vehetett” – válaszolta a polgármester, aki a TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) elnöke.

– És senki nem szólt önre, hogy meg kéne hívni az Eliost is, vagy nem ajánlott egy jó pályázatíró-lebonyolító céget? – hitetlenkedtünk tovább.

„Nem, egyébként is, mi a pályázatokat magunk írjuk. A pályázat benyújtásához szükséges felmérés elvégzésére – a legkedvezőbb ajánlatot tevő – nagykanizsai Tempo-Vill 2000 Bt.-vel szerződtünk 280 ezer forint plusz áfa díjért. E cég felmérése alapján a tervezett elszámolható költség összesen bruttó 81,6 millió forint lett. Akkor úgy terveztük, hogy a fejlesztés révén évi 4,8 millió forint megtakarítás várható a közvilágítási számlákban. Ma már tudható az is: még ennél is több a megtakarításunk, korábban évi 15 milliót fizettünk, most csak 7,5 milliót.”

Schmidt Jenő arról is tájékoztatott: a szóba jöhető, ajánlattételre felkért vállalkozásokat a hivatal szakemberei az ezen a területen tevékenységet végző vállalkozások közül választották ki. A közbeszerzés lebonyolítása során a közbeszerzésekről szóló 2011. évi törvény szerinti felhívásos eljárás lefolytatására került sor és különös tekintettel voltak a jogszabály ezen passzusára: „Az ajánlattételre felhívandó gazdasági szereplők kiválasztásakor az egyenlő bánásmód elvének megfelelően és lehetőleg különösen a mikro-, kis- vagy középvállalkozások részvételét biztosítva kell eljárni.”

A szakértői javaslatnak megfelelően egy csurgói és két nagykanizsai kft.-től kértek árajánlatot, végül a legalacsonyabb ajánlatot tevő csurgói Vilkor Kft.-vel végeztették el a közvilágítás-korszerűsítést.

– TÖOSZ-elnökként el tudja képzelni, hogy más (ráadásul fideszes vezetésű) önkormányzatok is eljárhattak volna ugyanígy? Vagy egy kisváros esetében ez „belefért”? – érdeklődtünk Schmidt Jenőtől.

„Polgármester-társaimnak is azt szoktam mondani: menni kell, talpalni kell, mert az önkormányzati az amolyan „kijáró” rendszer. Aki otthon ül és várja, hogy történjen valami, az kevesebbet fog elérni. Igenis ki lehet járni, amit akarunk, és ehhez még fideszesnek sem kell lenni...”