Állítólag a füves cigi miatt tanácsoltak el több tucat gyereket egy balatonfüredi gimnáziumból

A fideszes polgármester szerint a füvezés bocsánatos dolog.

Az Index számolt be arról, hogy gyakorlatilag kirúgta a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola több tucat diákját az intézmény igazgatója. Az ügy minden részlete még nem ismert, de az feltételezhető, köze van ahhoz, hogy a rendőrség harminc-negyven középiskolás otthonában razziázott a múlt héten, drogot keresve.

A lakásokat felforgatták, a diákoktól vér és vizeletmintát vettek, majd a cikk szerint a szülőknek nem engedték, hogy ott legyenek a kihallgatásokon, pedig a gyerekek egy része még nem múlt el 18 éves. A diákok ilyen körülmények között vallották be, hogy például jó páran az osztálykiránduláson is elszívtak füves cigarettát.

A történet másnap azzal folytatódott, hogy az iskola igazgatója az összes érintett diákot behívta, majd mindegyik ugyanazt az ultimátumot kapta meg: két hét alatt új iskolát keres, vagy fegyelmivel kicsapják.

Jellemző, hogy a fideszes városvezető, Bóka István is megpróbált bekapcsolódni az ügybe a diákok oldalán. Többek között arról beszélt a lapnak, hogy szerinte jogilag nincsenek kirúgva a gyerekek, hiszen azt egy hosszadalmas fegyelmi eljárásnak kell megelőznie. Illetve nem tud mit csinálni az igazgatóval, hiszen amióta az állam elvette az iskolákat az önkormányzatoktól (pontosabban az Orbán-kormány - a szerk.), már nem ők a fenntartók, nincs ráhatásuk az iskolai dolgokra.

Így erre az ügyre se, amit a polgármester röviden egyébként úgy kommentált, hogy

régen a gyerekek stikában cigiztek, volt, hogy ittak, ma füveznek, és ez mégiscsak egy bocsánatos dolog, nem lenne szabad emiatt gyerekek életét tönkretenni.

A sors furcsa fintora, hogy pont ma számoltunk be arról, hogy Kanadában közben elfogadták a legalizációt biztosító törvényt, így a hatályba lépés után az állam által kijelölt helyeken szabad lesz a marihuánával való kereskedés.