Trump a menekült családoknak kedvező döntést hozott

Nem veszik el a gyermekeket a szülőktől.

A televízió értesülései szerint az elnöki rendelet lehetővé tenné, hogy az illegális bevándorlók gyermekei hosszabb ideig a letartóztatott családtagjaikkal maradhassanak. Donld Trump nem sokkal az információ nyilvánosságra kerülése után a Fehér Házban bejelentette:

a családok szétszakítását megakadályozó elnöki rendeletet készül aláírni "rövid időn belül".

Az elnök leszögezte:

"a családokat együtt tartjuk, de változatlan szigorral lépünk el annak érdekében, hogy országunkat ne árasszák el emberek és bűncselekmények, s mindaz, amit nem akarunk".

A Fox elemzője emlékeztetett rá: ez a megoldás sem lehet végleges, hiszen egy 1997 óta érvényben lévő rendelet értelmében felnőttekkel együtt lévő gyermekeket nem lehet 20 napnál hosszabb ideig fogva tartani.

A közfelháborodást és immár nemzetközi tiltakozást is kiváltó "nulla tolerancia" politikáját - amelynek része az illegális határátlépők gyermekeinek elválasztása szüleiktől - Jeff Sessions igazságügyi miniszter hirdette meg néhány héttel ezelőtt. A Fehér Ház szóvivője kedden emlékeztetett arra: ez a gyakorlat a korábbi amerikai elnökök idején is érvényben volt, csak nem alkalmazták ilyen következetességgel.