A Stop Soros előtti pillanatokban sincsenek kormányzati válaszok

Még a végszavazás előtti utolsó órákban sincsenek konkrét válaszai az Orbán-kormánynak a Jobbik Stop Sorossal kapcsolatos kérdéseire.

Mirkóczki Ádám, a legerősebb ellenzéki párt országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában igyekezett őszintén beszélni az Orbán-kormány államtitkárával arról a Stop Sorosról, amely az elmúlt hónapokban elvesztette Soros jellegét.

A politikus felszólalásában emlékeztetett arra, hogy amíg februárban, a választási kampány kezdetén az ugyanilyen néven benyújtott Stop Soros nyomokban még tartalmazott olyan passzusokat, amelyek a Soros György által támogatott civilszervezetek megregulázását szorgalmazták volna. Ennek javaslatnak le is folyt az általános vitája a parlamentben, ezt a törvénycsomagot tették az április választás tétjének,

azt ígérte a Fidesz, ha ők kapnak felhatalmazást, akkor erről lesz szavazás a parlamentben, de nem így történt.

A választások után egy új csomagot nyújtottak be, amely nyomokban sem tartalmazza azokat az elemeket, amelyeket februárban még fontosnak tartottak – folytatta Mirkóczki Ádám -,

nem beszélhetünk a civilszervezetek nemzetbiztonsági átvilágításáról, előzetes regisztrációjáról, vagy a külföldről érkező támogatások utáni illetékfizetésről sem.

A Jobbik politikusa kiemelte, a javaslatok elemeiről külön-külön amúgy érdemes lenne beszélni, fontos a bíróságok szerepe, a szociálpolitika, az ország biztonsága, a bevándorlás elleni védelem, de hogy ezeket egy salátatörvényben nyújtották be, azt bizonyítja, hogy a kormánypártok részéről nem egy konszenzus döntés megszületése a cél.

Ellentmondásként felhozta, bár minden keresztény számára evidencia a kereszténykultúra védelme, azonban mellette van olyan passzus, amely lényegében kriminalizálja a hajléktalanságot, "ami finoman szólva, nem szociális és nem keresztény gondolkodás". Anomáliának nevezte azt is, hogy amíg most kimondják, hogy biztonságos országból nem érkezhet menekült, közben azt is tudják, hogy az alaptörvényünk nem írhatja felül a Genfi konvenciót.

A Jobbik számára viszont csak abban az esetben adhat örömre okot a bevándorlást támogató szervezetekre kirótt 25 százalékos különadó, ha azt a letelepedésikötvényt-forgalmazó cégeknek is meg kell fizetnie.

"Hiszen ma Magyarországon legintenzívebb, és a legnagyobb bevándorlást támogató szervezetek az Arton Capital és társai, vagyis letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek, ők azok akik sok-sok milliárd forintos haszon után nem fizettek adót, sőt, a bevételt offshore cégekbe vitték ki az országból"

– fogalmazott Mirkóczki Ádám.

A kormány részéről Dömötör Csaba válaszolt, igaz, érdemben nem szólt hozzá a jobbikos felvetésekhez. A progandaállamtitkár szerint a törvények elfogadása "komoly politikai páncélzatot” jelent, és erős védelmet biztosít majd az illegális bevándorlással szemben.

Így nem tudhattuk meg,

  • miért enyhült a Stop Soros,
  • mi lesz a Genfi egyezménnyel,
  • és mennyit fizetnek majd a Rogán Antal által kiválasztott offshore cégek sem.

(Címlap- és borítókép: Mirkóczki Ádám - fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

1
1
sss
2019. október 14. | 16:24
Ő az a polgármester, aki szabályosan elmenekült kollégánk elől.
Ő az a polgármester, aki szabályosan elmenekült kollégánk elől.
A volt miniszter értékelt: nem túl meglepő módon, nincs megelégedve az eredménnyel.
Bárhogy is próbálja kommunikálni az eredményeket a Fidesz, sikerült a NER-en sebet ejteni: a Fidesz korántsem folytathat tovább következmények nélküli, akadálymentesített politizálást. Vélemény.
A tegnapi önkormányzati választás átrajzolta a politikai erőviszonyokat, stratégiai irányt mutatott az ellenzéknek a kormányváltás célja felé, megtörte a Fidesz 2006 óta tartó győzelemsorozatát az országos választásokon, és rámutatott az Orbán-rendszer gyenge pontjára. Az ellenzék terepet, felelősséget, eszközöket kapott az építkezésre és a kormányváltó alternatíva kimunkálására.