Alternatív európai összefogás jöhet létre

Az FPÖ főtitkára szerint Ausztria az élére állhat az illegális migráció megfékezésének.

Így reformálná meg az Európai Uniót a Merkel-Macron tengely

A két delegáció a német kormány Berlin melletti vendégházában, a Meseberg kastélyban ült tárgyalóasztalhoz, köztük Angela Merkellel és Emmanuel Macronnal. Közös céljuk, hogy új lendületet adjanak az Európai Uniónak. A javaslatok kidolgozásakor négy fő területre koncentráltak:kül-, biztonság- és védelempolitikaillegális migrációgazdaságpolitika és digitális átalakulásintézményi változtatások

Az osztrák politikus többek között arra utalt, hogy az unió soros elnökségét jövő hónapban átvevő Ausztria néppárti kancellárja, Sebastian Kurz – aki az FPÖ-vel koalícióban kormányoz – az utóbbi időben többször is hangsúlyozta, kiáll a szubszidiaritás mellett, azaz amellett, hogy a kérdéseket a keletkezési szintjükön kezeljék, magyarul, Brüsszel ne szóljon bele mindenbe.

„Nem számítok produktív megoldásokra, amíg Merkel és Macron ráerőlteti akaratát az Európai Tanácsra”

- jegyezte meg Vilimsky.

A Visegrádi Csoport országai és Ausztria közti együttműködésről azt mondta, a kapcsolatok hagyományosan jók. A Kurz által beharangozott „harcolni akarók tengelye” (ahová a szigorú migránspolitikát hirdető Horst Seehofer német belügyminiszterrel való találkozója után Berlint, Rómát és Bécset sorolta) Vilimsky szerint egy alternatív modell a tagországok jobb együttműködésére, s biztos benne, hogy ez sikeres lesz.

Kurz a hídember?

Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön tett látogatást Budapesten a V4-Ausztria-csúcstalálkozón. Kijelentette: védelmező Európát szeretnének létrehozni, elsősorban a biztonság- és védelempolitikára fókuszálnak majd, külön figyelmet fordítva az illegális migrációra. Szerdai linzi sajtótájékoztatóján azt mondta: bevándorlási kérdésekben Merkel és a más nézetet valló EU-tagországok között hidakat akarnak építeni.

A 2019-es európai parlamenti választások „sok mindent megváltoztatnak” Vilimsky szerint, aki arra számít, hogy „az euroszkeptikus és hazafias pártok sokkal több voksot szereznek, mint 2014-ben”. A politikus úgy fogalmazott, az EU a migránsválságban az európai polgárok és tagállamok ellenében hozott döntéseket, márpedig ő egyetért Orbán Viktorral abban, hogy

„nem lehet az emberekkel szemben kormányozni sem Bécsben, sem Budapesten, sem pedig Berlinben vagy Brüsszelben”.

Megnőtt a közép-európai régió jelentősége

Erhard Busek volt osztrák alkancellár, az ÖVP politikusa az Azonnalinak adott interjújában arról beszélt, hogy az elmúlt 30 évben megnőtt a közép-európai régió jelentősége, és most az a kérdés: miként tud stabil, illetve stabilizáló tényező lenni Európában. Szerinte „Orbánnak sok mindenben igaza volt”, de mesebeszédnek tartja, hogy a magyar miniszterelnök 2030-ig maradna a hatalomban. Sebastian Kurz osztrák kancellárról azt mondta: „ő mindent azért csinál, hogy hatalmon maradhasson, ennyi a politikájának a lényege.”

Vilimsky végül arról is beszélt, hogy nagyon sikeres az új osztrák kormány illegális migráció elleni küzdelme, javulnak a bűnözési statisztikák, egyre több menedékre nem jogosultat szállítanak haza. A bécsi kormányban egyébként a belügyi és a védelmi tárcát is az FPÖ vezeti.