A vb eddigi legjobb meccsén nyertek a németek

Lineker kajánul mosolyog.

Ha a németek kikapnak, világbajnoki címvédőként szégyenszemre a csoportkörök után utazhatnak haza – ez lebegett Damoklész kardjaként a Nationalelf feje fölött a svédek elleni meccs előtt. Ennek megfelelően bele is kezdett a fehér mezes csapat, már a mérkőzés elején két ziccert hagytak ki. A svédek főleg kontrából próbálkoztak, az egyik ilyen kiugratásnál Boateng megfogta a kitörő Berg vállát, aki a tizenhatoson belül elesett. A bíró továbbot intett, és a francia videóbíró sem jelzett, hogy vissza kellene nézni az esetet.

A 32. percben ugyancsak egy ellentámadás végén Toivonen kapta a labdát, majd parádésan alányúlva átemelte azt Neuer kapus fölött, a szakadék szélére lökve a német válogatottat és letargiába űzve annak szurkolóit (0-1).

A németek megpróbáltak még magasabb fokozatba kapcsolni, ami újabb helyzetekben mutatkozott meg, de vagy a védők tisztáztak, vagy a remek napot kifogó svéd kapus, Robin Olsen akadályozta meg az egyenlítést.

A második félidő elején azután már ő sem tudott mit tenni, a 48. percben egy bal oldali beadást követően a labda Gomez lábán felpattant, azt pedig Marco Reus tette az északiak kapujába (1-1).

A németek ezt követően is rohamoztak, de csak helyzetekig jutottak. Ha nem a védők, akkor Olsen, ha pedig még ő sem, akkor a kapufa hárított. A 82. percben még nehezebb helyzetbe kerültek a németek: Boateng egy durva szabálytalanságot követően megkapta második sárga lapját, mehetett zuhanyozni. Ez volt a vb második kiállítása, az elsőt a kolumbiai Carlos Sanchez kapta a Japán elleni kezezéséért.) Az emberhátrányban levő németek tovább támadtak – világbajnoki címvédőként nem volt kedvük a csoportmeccsek második körében búcsúzni –, és a Gomez fejére tekert beadás majdnem gól is lett, de Olsen a léc alól hatalmas bravúrral kaparta ki a labdát.

A Lineker-szabályként ismert mondás („a futball az a játék, melyet 22 játékos játszik egy labdával, és a végén a németek nyernek”) a 95. percben érvényesült: a bal oldalon jutottak szabadrúgáshoz a németek, melyet Toni Kroos csavart be a hosszú sarokba, így kicsikarva a németeknek a létfontosságú győzelmet (2-1).

Egy sokatmondó statisztika: a Soccerway számítása szerint Németország a meccs 76 százalékában birtokolta a labdát.

Az F-csoport másik meccsén délután Mexikó 2-1 arányban győzött Dél-Korea ellen. A csoportban két fordulót követően így Mexikó 6 pontos, gólkülönbségük plusz 2, Németországnak és Svédországnak 3-3 pontja van, mindkét csapat gólkülönbsége nulla, míg Dél-Korea pontnélküli, gólkülönbségük mínusz 2. Az utolsó fordulóban, melyet jövő szerdán délután 4 órakor kezdenek, Mexikó Svédországgal, Németország pedig Dél-Koreával meccsel.