Az unió szétesésétől tart az osztrák kancellár és az EP-elnök

"Nem szabad megengedni, hogy a bevándorlási kérdés kezelése az Európai Unió szétveréséhez vezessen"

- jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke.

Sebastian Kurz osztrák kancellár megismételte felhívását, amely szerint meg kell akadályozni, hogy a menekülthajók egyáltalán eljussanak Európába.

Tajani a német Funke médiacsoport lapjaiban szombaton megjelent nyilatkozatában kijelentette:

"Ha minden tagállam csak a saját érdekeit tartja szem előtt, a közösség szét fog esni."

Az olasz politikus szerint a menekültkérdés kezelésében "nem lehet szó nemzeti megoldásokról, európai megoldásra van szükségünk". Tajani közvetlen felhívással fordult a veszekedő német uniópártokhoz:

"Nagyon remélem, hogy a CDU és a CSU megegyezésre jut a menekültpolitikában"

- jelentette ki.

"Európa stabilitása Németország stabilitásától függ"

- hangsúlyozta Tajani, hozzátéve, hogy ellenzi az uniós belső határokon tervezett intézkedéseket. A megoldás szerinte a külső, nem pedig a belső határok hatékony védelmezésétől függ.

Sebastian Kurz is óvott az Európai Unió esetleges szétesésétől. A Bild című német újságnak nyilatkozva az osztrák kancellár felszólította az EU-t, hogy tekintettel a menekültkérdésben kialakult vitára teljes mértékben mondjon le a menekültek tagállamok közötti elosztását célzó törekvéseiről.

"Három éve kellene a menekülteket szétosztani az EU-ban. De mindannyian látjuk, hogy eddig nagyon kevés történt. Ausztria a soros EU-elnöksége alatt arra fog koncentrálni, hogy a menekültelosztási vita parkolópályára tegye, és Európát újra egyesítse"

- mondta az osztrák kancellár.

A külső határok biztosítása tekintetében Kurz szerint "a legnagyobb egység tapasztalható az EU-ban".

"Meg kell akadályoznunk, hogy a menekülthajók egyáltalán Európába jöjjenek. Azokat a migránsokat pedig, akiknek sikerült bejutniuk, Európán kívül központokban kell elhelyeznünk. Ott biztonságban lehetnek, de nem kapnak semmilyen biztosítékot arra, hogy jólétben élhetnek Közép-Európában" - szögezte le.

Kurz megerősítette Lars Lökke Rasmussen dán miniszterelnök információját, hogy az Európai Unió határain kívül fekvő menekülttáborok felállításán dolgoznak.

"Nem akarok egyetlen országot sem megnevezni, de igaz, hogy többek között Dániával olyan védelmi övezetek létrehozásán dolgozunk, ahol az EU-n kívül védelmet és ellátást tudunk biztosítani a menekülteknek"

- mondta Kurz.

A dán miniszterelnök szintén a Bildnek nyilatkozva kijelentette: nem számít arra, hogy a vasárnapi brüsszeli "minicsúcs" áttörést fog hozni.

"Határozottan többre van szükségünk, mint egy találkozóra. Nem feltétlenül azért, hogy valamiben egyetértésre jussunk, hanem hogy egy megoldást találjunk"

- hangsúlyozta Rasmussen.

A nem hivatalos vasárnapi minicsúcson, melyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívott össze, legkevesebb 16 EU-tagország jelezte részvételét.