2018. 06. 24. 16:52
MTI

Sonka a legjobb

A cseh Martin Sonka nyerte a Red Bull Air Race budapesti versenyét, Brageot-t és Hallt utasította maga mögé.

A kvalifikációban is első cseh Martin Sonka diadalmaskodott a Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat budapesti futamán vasárnap.

A Duna Margit híd és Lánchíd közötti szakaszán rendezett futamon 13 pilóta versengett – a német Matthias Dolderer egészségügyi problémák miatt nem ülhetett repülőbe –, s egyenes kieséses rendszerben küzdött egymással. A kvalifikációs időeredményük alapján párokba rendezték őket (1-14, 2-13, 3-12, 4-11, 5-10, 6-9 és 7-8), és a hét győztes, valamint a vesztesek közül a legjobb időeredménnyel célba érő pilóta jutott a negyeddöntőbe, köztük a pontversenyt a viadal előtt holtversenyben vezető ausztrál Matt Hall, aki pályacsúcsot döntött az első körben (56,852 mp).

A szemerkélő esőben kezdődött négy párharcos középszakaszt követően ezek győztese versengett egymással a legjobb időért.

Ebben Sonka az első négyes döntőjét teljesítő francia Mika Brageot-t, valamint az idei vb legutóbbi két futamán diadalmaskodó Hallt megelőzve bizonyult leggyorsabbnak.

A nyolcfutamos vb-sorozat – amelynek a budapesti a negyedik állomása volt – augusztusban Oroszországban folytatódik.

A végeredmény:

  1. Martin Sonka (cseh) 57,502 másodperc
  2. Mika Brageot (francia) 57,849 másodperc
  3. Matt Hall (ausztrál) 58,163 másodperc
  4. Michael Goulian (amerikai) 1 perc 04,256 perc (7 másodperc büntetés)

A vb-pontverseny állása:

  1. Hall 45 pont
  2. Goulian 43 pont
  3. Sonka 34 pont
  4. Brageot 27 pont

Red Bull Air Race: Az alacsony területhasználati díj miatt feljelenti a főváros vezetését az LMP

Hűtlen kezelés miatt feljelenti az LMP a budapesti városvezetést, ugyanis a Red Bull Air Race szervezői mindössze 13 millió forintot kell, hogy fizessenek a fővárosnak a területhasználatért. A párt azt is szeretné elérni, hogy a jövőben ne a fővárosban rendezzék meg a kétségtelenül zajos versenyt.