Több mint 40 ágyúgolyót találtak a szolnoki vár feltárásán

Nagyon ritka leletről van szó.

A Rákóczi-szabadságharc idejéből származó több mint negyven ágyúgolyót találtak a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei pénteken a szolnoki vár feltárása során a Szolnoki Művésztelepen - írja a Librarius.hu.

A régészek emellett egy 16. század közepén épített, eredetileg kétszintes kaszárnya feltárásán is dolgoznak  – mondta Kertész Róbert ásatásvezető régész.

Az ágyúgolyók egyenként mintegy 15 kilogrammosak, bowlinggolyó méretűek. Az ágyúgolyó-depó a kurucok által védett vár időszakához kapcsolódik. Azért is különleges leletről van szó, mert konkrét ostromhoz kapcsolódik és ritka, hogy egyszerre ilyen mennyiség kerüljön elő zárt rétegből.

Emellett zajlik egy 16. század közepén épített, a királyi végvár időszakához kapcsolódó, 25-ször 9,6 méteres, főként kőből faragott kaszárnya feltárása is. A törökök által is használt, eredetileg kétszintes, masszív épület 75-80 centiméter széles falai helyenként két méter magasan megmaradtak.

Jelenleg az alagsori rész feltárását végzik, a felső szint nem maradt meg. Az alagsorban a raktárak, a felső szinten a katonák szálláshelyei voltak. A szolnoki váron belül sánccal vették körbe az épületet – ez is bizonyítja, hogy fontos objektumról van szó - írja a portál.